IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция приключи 2016 г. с първичен бюджетен излишък от 4,4 млрд. евро

Разходите по бюджета през декември са с 1,55 млрд. евро повече от заложеното, сочи справка на финансовото министерство

19:33 | 17.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Първичен бюджетен излишък от 4,39 млрд. евро отчете гръцкото финансово министерство за 2016 година, пише Ana Mpa. Изпълнението на бюджета е значително по-добро от заложеното.

В бюджетната рамка на Гърция за миналата година беше заложен излишък от 1,98 млрд. евро. По-добрата събираемост на данъчните приходи обаче доведе и до по-големия излишък. 2015 година също приключи с положителна разлика между приходите и разходите на правителството, но излишъкът беше от 2,27 млрд. евро.

През декември разходите по публичната инвестиционна програма на гръцкото правителство са най-големи за цялата година - 2,8 млрд. евро, или с 621 млн. евро повече от заложеното, сочи още статистиката. В периода януари - декември разходите по програмата надхвърлят 6,28 млрд. евро, с 462 млн. евро по-малко от заложеното.

В последния месец на годината гръцкото правителство е похарчило с 1,55 млрд. евро повече от заложеното. Разходите по държавния бюджет за декември достигат 9,23 млрд. евро.

Приходите от данъци надхвърлят заложената цел със 180 млн. евро в последния месец на годината.
Като цяло приходите в държавния бюджет на Гърция през 2016 година достигат почти 54 млрд. евро, което е с 3,1% повече от заложеното.

Добрите приходи в бюджета позволиха на правителството да раздаде коледни бонуси на уязвимите пенсионери в страната. За мярката бяха заделени 617 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още