fallback

Испания променя нагласата си за независима Шотландия в ЕС

Европейските лидери започват да гледат по-благосклонно на плановете на Единбург след вота за Brexit

11:22 | 03.04.17 г. 6

Испания няма да наложи вето за присъединяване на независима Шотландия към Европейския съюз (ЕС). За този обрат в намеренията на Мадрид съобщи пред The Guardian испанският външен министър Алфонсо Дастис.

Мадрид ще подкрепи плановете на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за провеждането на втори референдум за независимост от Великобритания.

Предложението за провеждане на референдума вече получи одобрението на шотландския парламент.

В предишни коментари от Мадрид намекваха, че биха блокирали плановете на Шотландия. Причината е заплахата от разцепление в страната заради исканията за независимост от страна на Каталуния. Сега Дастис коментира, че страната му няма да налага вето. Единбург обаче ще трябва да кандидатства за членство по нормалния ред, което може да отнеме няколко години, посочи той.

Испания също така не би приветствала дезинтеграцията на Великобритания, става ясно още от думите на външния министър.

„Не го искаме, но ако това се случи законово и в съзвучие с Конституцията, няма да го блокираме. Не окуражаваме разцеплението в нито една държава членка на ЕС, защото смятаме, че бъдещето е в друга посока“, казва още Дастис пред британското издание.

През 2014 г. премиерът на Испания Мариано Рахой определи първия референдум за независимост на Шотландия като „катастрофа“, която би довела до разцеплението на Европа. Сега обаче Единбург получи симпатиите на европейските лидери, след като стана ясно, че иска независимост, за да остане част от ЕС. През лятото на 2016 г. на референдума за Brexit 62% от шотландците гласуваха за оставане в Общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още