fallback

Гърция вероятно ще ореже всички пенсии през 2019 г.

Досега правителството успяваше да „спаси“ парите за най-бедните граждани в южната ни съседка

11:11 | 13.04.17 г.

Гърция вероятно ще трябва да ореже всички пенсии през 2019 година, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници. Правителството се съгласи на компромис да намали разходите за пенсии с 1% след две години, въпреки че тогава срокът на спасителната програма ще е изтекъл.

Освен намаляването на разходите за пенсии, кредиторите настояват и за намаляване на данъчните облекчения, които да донесат с 1% от брутния вътрешен продукт повече приходи в хазната през 2020 година.

В замяна Атина получава възможността да прилага извънредни мерки, но при преизпълнение на заложените бюджетни цели, както и на мерки за облекчаване на дълга. Тези компромиси бяха договорени на срещата на Еврогрупата на 7 април.

Всичко обаче тепърва предстои да бъде договорено на техническо ниво, когато експертните екипи от институциите, отпускащи заеми на Гърция, се върнат в Атина. 

Досега правителството в южната ни съседка успяваше да запази пенсиите за най-бедните гърци. Очакванията сега са, че това няма да бъде възможно и всички пенсионери ще почувстват намаляване, макар и с по-малък процент.

С възможността за допълнителни мерки обаче правителството ще може отново да подпомага уязвимите граждани, както вече направи в края на 2016 година. Тогава част от бюджетния излишък (617 млн. евро) беше раздаден под формата на бонуси за 1,6 млн. пенсионери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още