IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вероятно ще ореже всички пенсии през 2019 г.

Досега правителството успяваше да „спаси“ парите за най-бедните граждани в южната ни съседка

11:11 | 13.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция вероятно ще трябва да ореже всички пенсии през 2019 година, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници. Правителството се съгласи на компромис да намали разходите за пенсии с 1% след две години, въпреки че тогава срокът на спасителната програма ще е изтекъл.

Освен намаляването на разходите за пенсии, кредиторите настояват и за намаляване на данъчните облекчения, които да донесат с 1% от брутния вътрешен продукт повече приходи в хазната през 2020 година.

В замяна Атина получава възможността да прилага извънредни мерки, но при преизпълнение на заложените бюджетни цели, както и на мерки за облекчаване на дълга. Тези компромиси бяха договорени на срещата на Еврогрупата на 7 април.

Всичко обаче тепърва предстои да бъде договорено на техническо ниво, когато експертните екипи от институциите, отпускащи заеми на Гърция, се върнат в Атина. 

Досега правителството в южната ни съседка успяваше да запази пенсиите за най-бедните гърци. Очакванията сега са, че това няма да бъде възможно и всички пенсионери ще почувстват намаляване, макар и с по-малък процент.

С възможността за допълнителни мерки обаче правителството ще може отново да подпомага уязвимите граждани, както вече направи в края на 2016 година. Тогава част от бюджетния излишък (617 млн. евро) беше раздаден под формата на бонуси за 1,6 млн. пенсионери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още