fallback

Лондон няма да плати сметката за Brexit без търговска сделка

За тежки преговори с "проклета трудна жена" предупреди премиерът Тереза Мей своите европейски колеги

13:31 | 03.05.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Без търговско споразумение Великобритания няма да плати сметката за Brexit, коментира британският главен преговарящ с ЕС Дейвид Дейвис, цитиран от Politico. Пред радио ВВС 4 той поясни, че Лондон ще влезе в преговорите "не като молител, а като преговарящ" и посочи, че не само ЕС определя правилата.

Дейвис отхвърли и информацията на Financial Times, че сметката, която Великобритания ще трябва да плати, за да напусне ЕС, ще бъде 100 млрд. евро. Предишни сметки показваха, че задълженията на Острова са около 60 млрд. евро.

"Имаме международни ангажименти, правни ангажименти, които ще бъдат определени по време на преговорите", посочи той.

Главният преговарящ в екипа на британското правителство обаче не отрече новината на Politico за истинското фиаско, в което се е превърнала официалната вечеря между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей в Лондон.

Юнкер беше на посещение в Лондон, за да дискутира темата за Brexit. Източници на изданието коментираха, че разговорите между двамата са протекли много зле, а британците са "от друга галактика".

Дейвис коментира тази новина с думите, че това е част от първите маневри в разговорите и предупреди, че предстоят тежки времена.

По-рано и премиерът Тереза Мей, която се готви за предсрочни избори, коментира пред ВВС, че ще бъде "проклета трудна жена" за Юнкер при преговорите за излизане от ЕС. Тя посочи, че при избора на лидер на Консервативната партия във Великобритания някой от нейните колеги я е описал по точно този начин.

"Следващият, който ще го научи, е Жан-Клод Юнкер", каза Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още