IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей обвини ЕС в опит за влияние върху изборите във Великобритания

В Брюксел "има хора", които се опитват да окажат влияние и "не желаят Великобритания да просперира", категорична е тя

20:54 | 03.05.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей обвини представители на европейските власти в умишлено изкривяване на представянето на британската позиция във връзка излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). По думите ѝ те правят това, за да повлияят на резултата от предстоящите парламентарни избори, пише Guardian.

Мей направи изявлението на Даунинг стрийт само няколко минути след като се срещна с кралицата, за да я информира за разпускането на парламента. Пред събралите се журналисти Мей заяви, че “някои хора в Брюксел” не искат Великобритания да осъществи плана за Brexit.

“Изборът, пред който сте изправени, е свързан изцяло с бъдещето”, коментира премиерът. “Който и да спечели на 8 юни, ще се изправи пред една от най-важните задачи: да постигне най-добрата възможна сделка за Brexit за Обединеното кралство”.

Позовавайки се на информация, излязла в германски вестник, за предполагаемата напрегната атмосфера по време на вечерята на Даунинг стрийт миналата седмица, в която участваха Мей и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, премиерът отхвърли идеята, че нейните гости са я сметнали за зле подготвена, а представите ѝ за нереалистични.

“През последните няколко дни видяхме колко трудни ще бъдат тези разговори”, коментира тя. “Британската позиция във воденето на преговори с Европа е изкривена в медиите на континента”.

По думите на Мей позицията на Европейската комисия в преговорите е станала по-твърда, а от различни европейски политици и власти, са се появили заплахи.

“Всички тези действия са съзнателно насочени, така че да повлияят на резултатите от парламентарните избори, които ще се проведат на 8 юни”, обясни Мей. И все пак тя не уточни кой се опитва да повлияе на резултата от изборите или какво влияние се надява да упражни.

"Ние продължаваме да вярваме, че никаква сделка за Великобритания, е по-добре от лоша сделка. Но ние искаме сделка. Искаме дълбоко и специално партньорство с Европейския съюз и искаме ЕС да успее", уточни още тя. “Но събитията през последните няколко дни показа, че независимо какви са нашите желания и независимо колко разумни са позициите на другите европейски лидери, има хора в Брюксел, които не искат тези преговори да успеят, не искат Великобритания да просперира". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
BogKa
преди 6 години
има ли лечение за такива подобни синдроми наречен Карцер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Водката идва в повечко на Юнкер...синдром на Брежнев се нарича .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
ivanrog
преди 6 години
Е, сега, глупости, те само руснаците се месят в чуждите избори и само те изкривяват новините, всички други, особено пък ЕС, са чисти като сълза.П.п. Наистина не очаквах назидателното поведение на ЕК, на което сме свидетели последно време, предполагах, че ще се държат малко по-нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още