fallback

"Газпром" започна строителството на "Турски поток"

В края на 2019 година турските и европейските потребители ще имат нов, сигурен маршрут на руския газ, увери ръководителят на компанията Алексей Милер

22:26 | 07.05.17 г. 11

На 7 май 2017 година"Газпром" започна строителството на морската част на "Турски поток", съобщи руската компания на своята страница. Работата се извършва от компанията Allseas.

За първите строителни работи се използва морският съд Audacia, чрез който се поставят тръбите в микротунели по крайбрежието на Русия. В дълбоките води на Черно море ще бъде използван друг кораб - Pioneering Spirit.

"Днес пристъпваме към практическата реализация на проекта "Турски поток" - морската част на газопровода", коментира ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от пресцентъра на компанията.

Той прогнозира, че работата по изграждането на газопровода ще бъде по план. "Към края на 2019 година нашите турски и европейски потребители ще получат нов, надежден маршрут за внос на руски газ", каза още той.

Преди дни Милер коментира проекта с руския президент Владимир Путин и получи нареждане за начало на строителството.

Плановете са "Газпром" да изгради две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра всяка. Едната от тях има сигурен пазар - турските потребители. Засега не е ясна съдбата на втората тръба - тя трябва да достави газ за Европа през територията на Гърция. В ЕС обаче все още не са разгледали подобни планове на "Газпром".

Тръбите тръгват от компресорната станция "Русская" край Анапа и по дъното на Черно море излизат на турския бряг. Дължината на морската част на газопровода е 900 километра. 

Проектът беше анонсиран от президента на Русия Владимир Путин по време на негово посещение в Анкара на 1 декември 2014 година. Тогава Путин съобщи за края на "Южен поток", който трябваше да преминава през територията на България.

"Турски поток" се осъществява от "Газпром" и турската Botas. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още