IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел може и да не се нуждае от социалдемократите, за да управлява

Проучване показва спад на подкрепата за Мартин Шулц в редиците на Социалдемократическата партия

15:19 | 10.05.17 г.
<p>
	Ангела Меркел и предишният лидер на социалдемократите Зигмар Габриел. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и предишният лидер на социалдемократите Зигмар Габриел. Снимка: Архив Ройтерс

Партията на германския канцлер Ангела Меркел може и да успее да сформира управляваща коалиция без подкрепата на Социалдемократическата партия, пише европейското издание Politico, като се позовава на резултати от проучване на общественото мнение.

Резултатите от допитването, поръчано от Stern и RTL, показват, че Христяндемократическият съюз на Меркел ще спечели 36% от гласовете, ако изборите се провеждат днес. Така партията ще може да управлява с подкрепата на Свободната демократическа партия (FDP) и Партията на зелените, които биха получили по 7% от гласовете на германците.

Социалдемократическата партия, оглавявана от Мартин Шулц, би спечелила 29 на сто от гласовете, ако изборите се провеждат днес. Националистическата "Алтернатива за Германия" (AfD) събира 7% от гласовете.

Проучването показва още, че Мартин Шулц започва да губи подкрепа. В негова полза се изказват 67% от членовете на социалдемократите, докато през миналата седмица позитивни очаквания към новия лидер са имали 74% от членовете на партията. Подкрепата за Меркел в редиците на християндемократите остава съкрушителна - 90%.

Шулц вече загуби първата проверка в съревнованието с борещата се за четвърти мандат начело на Германия Меркел - християндемократите убедително спечелиха регионалните избори в провинция Саар

В момента Германия е управлявана от т.нар. "голяма коалиция", в която влизат двете основни политически сили в страната - лявата Социалдемократическа партия и консервативният Християндемократически съюз.

Парламентарните избори в страната са насрочени за 24 септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още