fallback

Следващата стъпка в делото на ЕК срещу "Газпром"

Предстои среща на комисаря по въпросите на конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер със зам.-директора на руския гигант Александър Медведев

13:50 | 26.05.17 г. 6

Брюксел се готви за следващата стъпка по делото срещу "Газпром" и злоупотребата с господстващо положение на компанията на пазара в Централна и Източна Европа. Преди ден зам.-директорът на руския гигант Александър Медведев анонсира за предстоящата си среща с комисаря по въпросите на конкуренцията на Европейския съюз (ЕС) Маргрете Вестагер в Брюксел.

Разговорът между двамата ще се проведе на 29 май, обясни Медведев, цитиран от ТАСС, по време на срещата на ОПЕК във Виена.

Делото на ЕК срещу "Газпром" започна още през 2015 година. Тогава Брюксел анонсира, че разследва злоупотреби на руската компания в няколко страни, сред които и България. В началото на март Вестагер съобщи, че Комисията е удовлетворена от предложения на "Газпром" за излизане от ситуацията и представи направените от компанията ангажименти.

До 4 май всички институции и компании от всички заинтересовани държави - Чехия, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Словакия и България, дадоха своите становища по предложението. След този пазарен тест от ЕК трябва да решат как да продължат по процедурата.

Ако Брюксел не промени подхода си, "Газпром" ще се ангажира с отварянето на газовия пазар в региона и ще трябва да премахне ограничения, които е предвидила в договорите за доставка на природен газ.

Ако обаче страните не се разберат, руската компания ще бъде санкционирана, а законодателството определя глоба в размер от до 10% от оборота на съответния пазар, на който е извършено нарушението. Според анализатори максималният размер на финансовата санкция може да бъде около 9 млрд. евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още