fallback

Колко десетилетия са нужни на Гърция да излезе от кризата?

Кризата обаче има и положителна страна - помогнала е за изчистване на дисбалансите в управлението, показва доклад на Eurobank

16:25 | 28.05.17 г. 20

Гръцката икономика трябва да расте с по 3,3% годишно в следващите 10 години, за да се възстанови до нивата от преди кризата, показва доклад на Eurobank, цитиран от Ana Mpa. При по-умерен ръст от 2% годишно излизането от кризата ще отнеме 20 години, а при ръст от 1,5% годишно - дори и 30 години.

Анализите на експертите показват, че кумулативният ефект от кризата се изразява с намаляването на брутния вътрешен продукт на Гърция в размер от 26,4% в периода 2007 - 2015 година.

През 2016 година икономиката на южната ни съседка записва нулев растеж, а прогнозите са за положителни изменения през 2017 година, въпреки разочароващото първо тримесечие.

В доклада обаче е записано още, че кризата може да бъде разгледана и като възможност. За последните 10 години всъщност Гърция е успяла да изтрие дисбалансите в управлението на икономиката и сега има възможността да се насочи към много по-устойчив модел на развитие, базиран на инвестиции.

Гърция навлезе в спиралата на спасителни програми и трупане на дългове през 2011 година. Задълженията на страната към кредиторите вече доближават 180% от БВП, което тежи на възстановяването на икономиката. Това е една от причините Международния валутен фонд (МВФ) да поиска мерки за облекчаване на дълговете, включително и опрощаване на част от тях, за да ги направи устойчиви за управление. 

Но именно тези облекчения са в основата на разногласията между кредиторите на Гърция и страната не може да посгигне споразумение по прегледа на извършените реформи, вписани в третата спасителна програма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още