IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изглежда готова на компромис по сделката за дълга

Основен приоритет на страната вече е излизането на международните пазари, коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас

13:36 | 25.05.17 г.
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

След като не успя да изкопчи сделка за дълга по време на срещата на Еврогрупата в началото на седмицата, гръцкото правителство смекчи тона и подсказва готовност за компромис. Това пише в коментар "Катимерини".

Гръцкото издание посочва за пример изказване на премиера Алексис Ципрас отпреди ден, в което той коментира, че основната цел на страната е след края на третата спасителна програма през август 2017 година Атина да може да се финансира от капиталовите пазари.

Гърция трябва да си осигури и решение за дълга, подобно на това, предлагано от германския финансов министър Волфганг Шойбле, отбелязва още гръцкият премиер. В плана на Шойбле е записано, че Международният валутен фонд (МВФ) трябва да участва в спасителната програма за страната, но без да я финансира до 2018 година.

МВФ е институцията, която настоява за облекчаване на гръцкия дълг, а от своя страна в Берлин се противопоставят на идеята. Без устойчиво решение за задълженията МВФ обаче не иска да участва в спасителната програма за южната ни съседка, а в Германия настояват Фондът да остане.

"Катимерини" посочва, че по думите на Ципрас правителството променя съществено позициите си. Излизането на капиталовите пазари вече е основен приоритет, вместо прокламираните досега мерки за облекчаване на дълговете.

Гръцкият премиер използва именно подсказката за очаквана сделка по дълга, за да прокара новите икономии, които поискаха кредиторите от страната.

Анализатори посочват, че промяната вероятно е продиктувана от опасенията, че патовата ситуация в преговорите между Атина и кредиторите ще се запази и след срещата на Еврогрупата, която ще се проведе на 15 юни. Без споразумение по извършените досега мерки от Гърция, страната няма да получи транш от 7,4 млрд. евро и няма да може да покрие стари свои задължения, падежиращи през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още