IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Гърция спази обещанията си, кредиторите да направят същото

Брюксел призовава да бъдат признати „впечатляващите и болезнени действия“ на гърците в последните месеци

15:41 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция е изпълнила своите ангажименти и е време кредиторите да направят същото. Това е позицията на Европейската комисия (ЕК) по повод липсата на споразумение по втория преглед на спасителната програма за южната ни съседка.

Коментарът беше направен по време на редовния обеден брифинг“ в Брюксел, който се излъчва във видеосистемата на ЕК.

Говорителят на институцията Маргаритис Схинас посочи, че Брюксел призовава всички страни да спазят своите отговорности и да „признаят впечатляващите и болезнени действия, извършени от Гърция и гърците през последните месеци“.

„Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призовава за споразумение възможно най-скоро“, допълни още той.

Късно снощи финансовите министри от еврозоната не успяха да постигнат съгласие по споразумението по прегледа на реформите в Гърция. Заседанието, на което се очакваше и ясен сигнал за мерки за облекчаване на дълговете на южната ни съседка, беше прекъсвано за индивидуални дискусии.

В крайна сметка заявките са, че позициите на страните са много близки и споразумението ще бъде постигнато след три седмици, по време на следващата среща на Еврогрупата.

Облекчаването на дълга е основно изискване на Международния валутен фонд (МВФ) да участва в спасителната програма за Гърция. Основен противник на орязване или други облекчения на дълговете е Германия. Берлин от друга страна настоява МВФ да остане в програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още