IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либералдемократите във Великобритания изключиха коалиция с Мей

На изборите вчера либералдемократите спечелиха 12 мандата в 650-местния парламент

16:54 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Тим Фарън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тим Фарън. Снимка: Архив Ройтерс

Британската Либералдемократическа партия няма да формира коалиция с консерваторите на премиера Тереза Мей, заяви лидерът й Тим Фарън, цитиран от Ройтерс. Торите на Мей спечелиха изборите в четвъртък, но изгубиха мнозинството си в парламента.

„Ако Тереза Мей или който и да е друг консерватор дойде при либералдемократите и поиска нашата подкрепа, за да изпълнят програмата си, нека сме наясно: липса на сделка е по-добре от лоша сделка“, каза Фарън, цитирайки изказването на самата Мей, само че за предстоящите преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз. 

„Няма да има сделки, няма да има коалиции или конфиденциални договорки“, каза Фарън. По думите му ако правителството представи пред либералдемократите бюджет, партията ще прецени дали го смята за добър, и ако не – няма да го подкрепи.

Ройтерс припомня, че либиералдемократите формираха коалиция с либералдемократите след изборите през 2010 г. И по-рано Фарън изключваше коалиционна сделка с Мей заради различията на двете партии по темата Brexit.

На изборите вчера либералдемократите спечелиха 12 мандата в 650-местния парламент.

Междувременно британският премиер Тереза Мей заяви, че ще състави ново правителство, което да осъществи успешно Brexit, въпреки че Консервативната ѝ партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента след вчерашните избори. В парламента мога да разчитам на подкрепата на "приятелите си" от северноирландската Демократична юнионистка партия, заяви Мей, цитирана от Ройтерс.

"Ще продължим да работим с нашите приятели и съюзници, по-специално от Демократичната юнионистка партия. Двете ни партии са в чудесни отношения от много години и това ми дава увереността, че ще можем да работим заедно в интерес на цяла Великобритания", заяви Мей след кратка среща с кралица Елизабет Втора, от която тя официално поиска разрешение да състави ново правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още