IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей започва съставянето на ново правителство

След срещата си с кралица Елизабет Втора Мей заяви, че ще може да разчита на "приятелите си" от северноирландската Демократична юнионистка партия

15:49 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще състави ново правителство, което да осъществи успешно Brexit, въпреки че Консервативната ѝ партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента след вчерашните избори, предаде AFP.

В парламента мога да разчитам на подкрепата на "приятелите си" от северноирландската Демократична юнионистка партия, заяви Мей, цитирана от Ройтерс.

"Ще продължим да работим с нашите приятели и съюзници, по-специално от Демократичната юнионистка партия. Двете ни партии са в чудесни отношения от много години и това ми дава увереността, че ще можем да работим заедно в интерес на цяла Великобритания", заяви Мей след кратка среща с кралица Елизабет Втора, от която тя официално поиска разрешение да състави ново правителство.

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС ще започнат на 19 юни, както е предвидено, заяви Мей, цитирана от ТАСС.

"Сега ще съставя правителство, което може да даде яснота и да води Великобритания напред. Това правителство ще преведе страната през критично важния етап на преговорите по Brexit, които ще започнат след 10 дни", заяви Мей.

Британският премиер Тереза Мей трябва да се откаже от плана си за твърд Brexit след неуспеха си на парламентарните избори, заяви малко преди това шотландският първи министър Никола Стърджън, цитирана от Франс прес.

Г-жа Мей "изгуби всякакъв авторитет и всякакво доверие", заяви лидерът на шотландските националисти. "Опасният консервативен проект за твърд Brexit трябва да бъде изоставен", добави тя.

Шотландската национална партия (ШНП) ще работи по създаването на съюз, който да държи консерваторите на Мей извън властта след неубедителния резултат от вчерашните избори, заяви Стърджън, цитирана от Ройтерс.

"Ще работим с други, ако това е възможно, за да държим торите извън властта. Винаги сме казвали, че ще работим в съюз с други за насърчаване на прогресивни политики за изграждане на по-добра държава", заяви Стърджън.

На тези избори ШНП също претърпя загуби и по-ниският им резултат подкопава опитите на Стърджън за втори референдум за независимост на Шотландия, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още