IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей е постигнала принципно споразумение с юнионистите

Северноирландската Демократична юнионистка партия ще подкрепя правителство на малцинството на консерваторите по принципни вотове в парламента

09:38 | 11.06.17 г.
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Тереза Мей е договорила принципно споразумение със северноирландската Демократична юнионистка партия за поддръжка на правителството, предават световните агенции, като се позовават на говорител на Даунинг стрийт.

Можем да потвърдим, че Демократичната юнионистка партия даде зелена светлина за принципно споразумение по общите положения за подкрепа за консервативното правителство, казва говорителят, предава Франс прес.

Това ще позволи на Тереза Мей да управлява, тъй като на предсрочните избори нейната партия спечели 318 места в Камарата на общините - с 12 по-малко от местата, които имаше досега. Това е и с 8 места по-малко от 326-те депутатски места, необходими за абсолютно мнозинство на консерваторите, припомня БТА.

Демократичната юнионистка партия на Арлийн Фостър има 10 места в парламента.

Партията се е съгласила да подкрепя правителство на малцинството на Мей на неформална основа. Това означава, че правителството ще има подкрепата при ключови гласувания в парламента, но няма да се сформира официална партньорска коалиция.

Същевременно Мей назначи нов ръководител на екипа си. Това е бившият депутат от Консервативната партия Гавин Боруъл. Той заменя тандема Ник Тимъти и Фиона Хил - двама съветници на Тереза Мей, които съвместно заемаха поста. Те подадоха оставки, след като партията на Мей не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента. 

Същевременно британският външен министър Борис Джонсън опроверга информациите в британско издание, че се готви да смени Тереза Мей на премиерския пост, предаде ТАСС.
Джонсън каза, че поддържа Мей.

Мей междувременно потвърди, че преговорите за Brexit ще започнат, както е предвидено - до две седмици, предаде Франс прес. Тези уверения Мей е дала в разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

В изявление на Даунинг стрийт се казва, че Мей е казала на Меркел, че има намерение, както е предвидено, да започне преговорите за излизане от ЕС в идните две седмици.

Мей е уверила Меркел, че правата на гражданите на ЕС във Великобритания и тези на британските граждани, живеещи зад граница ще бъдат обсъдени в ранен етап от преговорите, предава ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още