IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Тереза Мей, която всъщност е загуба

Последствията от вота ще имат дългосрочни последствия, твърди анализатор

08:52 | 10.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентарните избори във Великобритания приключиха. В петък стана ясно, че категоричен победител след вота няма. Получилите най-много гласове консерватори от партията на  премиера Тереза Мей загубиха, а останалите втори лейбъристи открито говорят за успех, пише в свой анализ Алексей Куприянов от  Лента.ру.

„Изборите бяха организирани от премиера, за да получи съкрушаващо мнозинство в парламента и да заздрави властта си. Мисис Мей искаше мандат и го получи – действително, не такъв, какъвто очакваше. Консерваторите загубиха места, избиратели, подкрепа и самоувереност“ - така Джереми Корбин, лидер на лейбъристката партия, коментира вота след обявяването на предварителните резултати. Той има пълно основание за това: въпреки че партията му остана втора, за нея изборите от 8 юни 2017 г. се превърнаха в истинска победа.

При предсрочните избори Мей разчиташе да укрепи позициите си преди гласуването и преговорите по Brexit. Консерваторите разполагаха с  330 гласа при  326 необходими за сформиране на правителство. Ной Мей искаше да каже при преговорите: Зад мен стои цялата страна.

След вота консерваторите получиха 319 места, лейбъристите 261. На първо четене партията на премиера е победител, но, в крайна сметка, това е поражение – не катастрофално, но с дългосрочни последствия.

Преди всичко, консерваторите загубиха мнозинството в парламента. Те имат съюзници, с които ще сформират правителство. Но и дума не може да става за значително преимущество и сега всяко решение, включително при преговорите по  Brexit, Мей ще трябва да съгласува с опозицията.

Лейбъристите не напразно празнуват победа – изборите им дадоха 29 места повече, отколкото имаха преди вота.

Няколко са причините за поражението на консерваторите – умора от избори сред избирателите, оттеглен преди изборите проект за непопулярни социални мерки за възрастните, терористичните атаки в Лондон.

Мей се отказа от телевизионните дебати с Корбин и представители на други партии с обяснението, че предпочита срещите с хората. Но тя си избра имиджа на "желязна лейди", коментира анализаторът.

Премиерът вече обяви, че не възнамерява да подава оставка, но отсега нататък ще трябва да се съобразява с опозицията на всяка крачка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 6 години
Неее...сега четете за вечния Боко, всеки нов рунд все по-непоклатим...мнооооого има да се учат от него....който си го може пак си го може...балканско ноу хау....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Ха, ха. Така е. Много време мина и вече почти забравихме за победата на Ципрас която ... си беше победа. С дълготрайни последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
А кога ще прочетем за победата ба Марк Рюте, която всъщност е загуба и победата на Макрон, която всъщност е загуба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още