IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамънд отново подкрепи по-меко излизане на Великобритания от ЕС

Според британския финансов министър е нужна нова система от правила между страната и Европейския съюз

13:38 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нужна е нова система, която да позволи на британските и европейските банки да правят бизнес едни с други след Brexit, за да се избегне разделянето на пазарите, заяви британският финансов министър Филип Хамънд във вторник.

Великобритания, най-големият финансов пазар в Европейския съюз, напуска блока през 2019 г., което засилва перспективите за рязко прекъсване на трансграничните връзки, ако липсва нова търговска сделка, припомня Ройтерс.

Разделянето на финансовите услуги ще доведе до по-слабо качество, по-високи цени на продуктите за всички заинтересовани“, каза Хамънд на събитие в кметството на Лондон.

В момента банките и застрахователите в Лондон обслужват пазара на ЕС от единна база, но тази „паспортизация“ ще приключи след Brexit, ако няма нови споразумения.

Първо, ще се нуждаем от нов процес за установяване на регулаторни изисквания за трансграничен бизнес между Великобритания и ЕС. Той трябва да е базиран на факти, симетричен и прозрачен. И трябва да отразява международните стандарти“, каза Хамънд.

Второ, споразуменията за сътрудничество трябва да бъдат реципрочни, надеждни и да дават приоритет на финансовата стабилност. От съществена важност е те да дават възможност за навременно и координирано управление на риска от двете страни“, допълни той.

Трето, тези споразумения трябва да бъдат постоянни и надеждни за компаниите, регулирани от тези режими“, каза Хамънд.

Британският финансов министър още веднъж подкрепи по-мек Brexit, който ще избегне нанасянето на огромни загуби за бизнесите.

Почти сигурно е, че ще се нуждаем от период на изпълнение, извън самия митнически съюз (на ЕС), но с продължаване на действието на сегашните митнически мерки, докато не бъдат договорени и прокарани нови дългосрочни споразумения“, каза той.

Хамънд допълни, че иска Великобритания да поведе „кръстоносен поход“ за отварянето на пазарите за услуги по света, когато напусне ЕС. Според него страната трябва да преследва по-либерализирана търговия и имиграционен режим и да се стреми към „амбициозно споразумение за свободната търговия с нашите колеги от ЕС, което покрива както стоките, така и услугите“.

Ще напуснем ЕС. Но това трябва да стане по начин, който работи за Великобритания. По начин, който приоритизира британските работни места и подкрепя британския просперитет. Всичко друго ще бъде провал в постигането на насоките от британския народ“, заяви Хамънд.

По въпроса за миграцията Великобритания трябва да остане „отворена към таланта, идеите и капитала, които са носили успех на нашата икономика в миналото и ще носят [успех] в бъдеще“, допълни финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още