IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от тръбите за "Северен поток" 2 вече са готови

Въпреки че проектът няма зелена светлина от Брюксел, проектната компания се замисля как да ускори строителството

10:38 | 29.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream 2</em></p>

Снимка: Nord Stream 2

Въпреки че плановете за строителството на разширението на "Северен поток" нямат зелена светлина от Брюксел, Русия напредва с изпълнението на проекта. Ръководителят на компанията Nord Stream 2 Сергей Сердюков коментира пред журналисти, че половината от тръбите за новия газопровод вече са произведени, пише РИА Новости.

Мениджърът споделя още, че строителството ще започне едновременно от двете страни на трасето в Русия и в Германия. Това е напълно възможно технически, защото плановете за разширяване на сегашния проект са да бъдат построени още две тръби. Строителството на едната ще започне от руския бряг към Германия, а на другата - от Германия към Русия и по този начин работата ще бъде ускорена, обясняват от компанията.

На този етап обаче няма яснота дали самият проект ще бъде допуснат от европейските власти. В Европейската комисия нагласите са, че Европа няма нужда от новия газопровод, който засилва зависимостта на общността от руския природен газ.

В ЕК очакват мандат от страните членки, за да започнат преговори с руската страна относно новото съоръжение. Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович вече си осигури подкрепата на 13 държави, които ще дадат мандат за преговорите.

Междувременно проектната компания съобщи на своя сайт и за началото на публични обсъждания в Дания, организирани от Агенцията по енергетика в страната. Те са част от процедурата за издаване на екологично разрешително за проекта. Датските власти ще анализират въздействието върху околната среда по трасето на газопровода.

В Русия едва ли очакват проблеми в тази насока - новите две тръби повтарят трасето на съществуващия "Северен поток", който в момента функционира с всички необходими европейски разрешителни. Искането за разширението беше внесено в датската енергийна агенция през април 2017 година.

Малко по-късно правителството внесе в парламента законопроект, който все пак може да спъне "Северен поток" 2. Текстовете предвиждат при оценка на нова инфраструктура да бъде вземано предвид и влиянието върху политиката на сигурността и външните отношения, а не само въздействието върху околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Знаел е, че единствено богатата на ресурси Русия може да препречи пътя му ...----------------------Да, много добре го е знаел. Точно за това в началото са били съюзници със Сталин. Поделят си Полша. А последният ешелон с пшеница е преминал границата часове преди немските войски да я преминат в обратна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Този Поток да не се окаже ябълката на раздора между Германия и Австрия от една страна и ЕС (САЩ) от друга?Ще видим как ще се развият нещата. Все пак Германия и Русия винаги са си били естествени съюзници/врагове заради силната, енергоемка икономика на Германия и сериозното наличие на енергийни ресурси на територията на Русия. Хитлер не е бил балама едно време. Знаел е, че единствено богатата на ресурси Русия може да препречи пътя му към световното господство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още