IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел обеща да увеличи благосъстоянието на Германия през четвъртия си мандат

Германският канцлер ще работи за подобряване на училищата и образованието и за популяризирането на електрическите автомобили

08:17 | 28.08.17 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в телевизионно интервю, че иска да продължи да управлява Германия, за да съдейства за увеличаване на богатството и сигурността на нейните 82 милиона жители и за насърчаване на солидарността между всички слоеве на обществото, предаде AP.

В интервю за обществената телевизия ZDF вчера тя заяви, че също така иска да работи за подобряване на училищата и образованието и за популяризирането на електрическите автомобили. 

Меркел се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на националните избори на 24 септември.

Главният съперник на Меркел, лидерът на социалдемократите Мартин Шулц в интервю за телевизия ARD също обеща да инвестира повече пари в образованието като канцлер.

В коментара си Шулц обвини Меркел, че се е откъснала от германското общество, предаде Ройтерс. Шулц, чиято партия изостава от християндемократите на Меркел в социологическите проучвания с 15 процентни пункта, заяви, че поведението й в края на третия й мандат му напомня за начина, по който бившият канцлер Хелмут Кол е загубил контакт с избирателите по време на четвъртия си мандат в края на 90-те. 

"Последните четири години от ерата Кол бяха период на застой и политическа агония. Искам да спестя на Германия това да се повтори отново", добави той. 

"Все повече и повече хора забелязват колко се е отдалечила тя от тях", каза Шулц. Според него тази дистанцираност на Меркел ще мобилизира неговите избиратели. По думите му стратегията на кампанията на консерваторите е проста: "Ние имаме Ангела Меркел и това е достатъчно за нашето бъдеще". Според него тя изглежда изобщо няма план за справяне с проблема със замърсяващите дизелови емисии, които превишават нормите в няколко градове.

Меркел избегна всякакъв коментар за нападките на Шулц в своето интервю час по-късно и когато беше запитана за думите му, че е положила клетва да служи на всички граждани на Германия. "Наистина правя всичко, което мога, за да изпълня тази клетва. С нетърпение очаквам телевизионния дебат с Мартин Шулц". 

Канцлерът и Шулц ще се изправят един срещу друг в телевизионен диспут на 3 септември - единственият за предизборната кампания.

Стратегията на кампанията на Меркел е общо взето да пренебрегва Шулц, отбелязва АП. Платформата на нейния Християндемократически съюз е фокусирана главно върху Меркел като личност. Големи предизборни плакати я показват усмихната на фона на националното знаме и с лозунга: "За Германия, в която ни харесва да живеем и живеем добре".  

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 6 години
Абе - по-добре да напълни ЕС с пинпини, отколкото с тия, дето ги води сега и им казва да идват колкото може повече !!!Какво ще ти направи един пинпин - с камион ли ще те прегази или ще те заколи с нож или ще опита да те опъне кат` тако`а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 6 години
Богатството? Сигурността? - "Сигурност" като тази в Кьолн и Берлин ли? Как точно ще повиши "богатството" на немският народ, като го принуждава да харчи десетки МБ ежегодно за отглеждането на мигpaнти?Безочието на старата яловица надминава дори същото на нашият картофoглав и самият факт, че немският народ още я търпи жива, показва до каква степен той е пречупен и с промити тимберици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Великите сили са ни търгували защото никога не е имало достатъчно опърничави и народолюбиви българи от ранга на Левски,които да са на кормилото на държавата.Един български Орбан много добре ще сложи на место нещата, още повече, че България само с местоположението си на картата може да извлича ползи. СССР не ни носеше на гръб, байно, освен с евтините енергоносители - изнасяхме за натам тонове домати,цигари,вино,дрехи..,кво ли не. / изнасяхме и на други места / В началото на "демокрацията" България имаше производствена база, за която Горбачов размаха пръст на бай Тодор и каза:"Тук мини ГФР или мини-Япония няма да се случи"...А кой я унищожи тая база? М?...Не чувам?...А-а, Иван Костов,да - преподавателят от ченгесарското у-ще..Баш той. След него Царя ли затвори Козлодуй?Баш той...А после кой дойде - банкянският селски ерген...Е? Кой от тях е българин, ама баш?Продажници, ченгета и крадциКакво уважение за ***/оъгълник, който на френския президент казва: "Тука всички са парле-ву-франсе"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Стефчо
преди 6 години
това от една страна, ама от друга Меркелица превърна ЕС в немска колония, нещо което Хитлер не успя с цената на толкова жертви и разрушения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
bgMan
преди 6 години
Не знам доколко ги познаваш като народ но просто немците са изключително дисциплинирани и последователни. Затова именно те, а не някой друг постоянно клатушкащ се насам-натам, станаха лидера на обединена Европа.От народи с манталитет на селски хитреци и "фурнаджийски лопати", като нас и като гърците или сърбите например, нищо не излиза и все някой трябва да ги носи на гръб. Който не вярва да пита руснаците дето толкова години след ВСВ ни носиха на гръб, дотираха с какво ли не и се опитваха да ни превъзпитат. Сега европейците на свой ред ни носят и дотират и се опитват поне малко да ни превъзпитат ама не става. Гърци, сърби и българи май стават само за изтъргуване и за нищо друго. Затова и в историята великите сили все са ни разменяли и търгували помежду си като оборотна стока. Липсата на последователност и искрена прнадлежност в големите общества и народи е основна пречка за развитие и промяна към нещо по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Lucifer
преди 6 години
Крайно време е Меркел да поеме отговорността за ислямския тероризъм в ЕС! Тая пацифистка с 4-ти мандат ще напълни ЕС и с пингвини. Никой не трябва да има право на 3-ти мандат!!!-никой, никога, на никаква цена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
studioaa
преди 6 години
Пророкът Мохамед неведнъж е казвал "Нито една нация няма да бъде успешна ако има жена за лидер". Ако германците бяха послушали турците проблема с бежанците никога нямаше да се случи и тази ситуация с самобравила се старица с деменция, кояти се мисли за велик вожд нямаше да се случи. Ето и аз да се съглася напълно с пророка на исляма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
dzk
преди 6 години
И строежа на джамии, както и забрана на свинското месо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
тая бездетната бабиера от 12 години на власт без прекъсване, ква е тая демокрация в Швабия ве ?!? че то китайския президент се сменя на толкоз години ..... Кат гледам как ги съсипа швабосите за тва време още един мандат и ше ги довърши, но пък може и това да заслужават след като преебват индустрийте на другите държави, за да са те отгоре и Швабосите също участваха в бомбардирането над Югославия пак да им съсипят индустрията, тъй че Шмъркелица им приляга екстра и като им вкара още refugees welcome да "дигнат икономиката" ще е чудесно ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още