IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел или Меркел - в това е въпросът?

Един месец преди изборите в страната германците явно нямат никакво желание за промяна на живота, който водят

16:17 | 24.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Меркел или Меркел, само това ли е изборът на Германия?": темата на главното неделно политическо токшоу илюстрира обстановката месец преди парламентарните избори, на които германският канцлер ще се стреми към четвърти мандат, пише Антоан Ламброскини от Франс прес.

"Никакво желание за промяна, където и да било. Германците живеят твърде добре, за да се породи същинско недоволство от правителството", отбелязва почти със съжаление консервативният в. "Велт" тази седмица.

Канцлерът, която до 24 септември ще обиколи петдесетина града, изглежда е стигнала до същия извод и затова, вярна на себе си, не поема никакви рискове, избягва да дава конкретни обещания и се представя като гарант на стабилността в един обхванат от кризи свят, преживял изборните сътресения на Brexit и Доналд Тръмп.

Тя повтори, че въпреки 12-те си години начело на държавата, мотивацията ѝ остава непокътната. "Напълно съм съсредоточена върху победата си, върху победата на Християндемократическия съюз (CDU)", казва тя.

Резултатите от допитванията като цяло остават непроменени. Германската социалдемократическа партия (SPD) на Мартин Шулц е с подкрепа от 22-25 процента и изостава с 14 до 18 пункта от консервативния съюз CDU-CSU на Ангела Меркел, чиято подкрепа е 38-40 процента. Резултатите са близки до тези от 2013 г.

Шулц обаче смята "да се бори до последната минута", а последната анкета на института Аленсбах за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" му вдъхва увереност - 46 процента от запитаните се колебаят за кого да гласуват, което е със седем пункта повече, отколкото през 2013 г.

SPD, която в момента е в широка управляваща коалиция със CDU, се стреми да постигне победа в последния момент. За да убеди избирателите, тя разчита на борбата срещу социалните неравенства и на харизмата на Мартин Шулц, чието излъчване се смята за по-човечно от това на канцлера.

"Мартин Шулц постига контакт с хората - ясна позиция, ясен език, ясни цели", подчертава шефът на парламентарната група на SPD Томас Оперман в регионалната преса. "Започваме да увеличаваме подкрепата си, SPD иска повече от 30 процента и с Мартин Шулц можем да го постигнем!", казва той.

На митинг в Бремен във вторник Шулц отново тръгна в атака. "Противно на твърденията на г-жа Меркел, алтернативи винаги има", казва той. Тя пък дори не споменава името на съперника си.

Само че социалдемократите са изправени пред дилема: как да се покажат по-различни от един канцлер, с която управляват, без при това да се отрекат от доста похвалните си икономически резултати?

Още повече, че SPD няма как да критикува най-спорните страни от последния мандат на Меркел. Партията се отнесе положително към приемането на над един милион бежанци от 2015 г., а освен това социалдемократите също пострадаха от скандала със замърсяващите автомобилни газове.

"Германия живее добре, когато SPD е в управлението, но Германия може да живее още по-добре с канцлер социалдемократ" - това е аргументът, който се опитва да прокара Мартин Шулц.

В този контекст най-яростните противници на канцлера изглежда са се примирили, например десните популисти от "Алтернатива за Германия" (АзГ), макар че допреди няколко месеца те се надяваха да отнемат достатъчно гласове от CDU, за да лишат Меркел от нов мандат.

"Като се имат предвид прогнозите и допитванията за парламентарните избори на 24 септември, Меркел ще остане на власт", признава лидерът на листа на АзГ Алис Вайдел.

Голямата въпросителна на изборите ще е редът на класиране и резултатите на малките партии и може би това в крайна сметка ще определи състава на следващото правителство.

Широка коалиция? Или либералите от Свободната демократическа партия ще успеят да се наложат като партньор на Меркел? Изкушват ли се Зелените да се съюзят с канцлера? Дали очакваното влизане на АзГ в Бундестага ще затрудни съставянето на управляващо мнозинство?

Тези въпроси ще получат отговор най-рано на 24 септември. Иначе ще трябва да се чака резултатът от дълги междупартийни преговори. Много ще зависи от това какво ще изберат социалдемократите.

"Няма признаци, че SPD може да настигне CDU-CSU. Ако SPD не иска нова широка коалиция, трябва да се подготви да е в опозиция", обобщава пред "Билд" шефът на социологическия институт ИНСА Херман Бинкерт.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
То и в САЩ изборът беше между Хилари и Хилари, New York Times считаше, че вероятността за победа на Хилари е 99% в 8 часа на изборния ден, а само 3-4 часа по-късно тази вероятност се срина с 98%. Да не се повтори историята пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Ivan.r
преди 6 години
АфД >15 %, с благословията на Аллах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още