IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел подкрепи идеята за финансов министър на еврозоната

Германският канцлер се обяви за създаването и на Европейски валутен фонд, както и бюджет на еврозоната

17:13 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи предложенията за създаване на позицията „икономически и финансов министър“ на еврозоната и Европейски валутен фонд, с което сигнализира готовността си да преследва още по-дълбока интеграция на зоната с единна валута, съобщава Financial Times.

Тя подкрепи идеята и за „евробюджет“, който да може да предоставя средства на страни, преминаващи през болезнени икономически реформи.

С парламентарни избори след по-малко от месец Меркел се оказва под натиск да отговори на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната. Той призова за създаването на бюджет на еврозоната, който да бъде гласуван от парламент на еврозоната и контролиран от финансов министър.

Меркел бе обвинена от конкурента си от социалдемократите Мартин Шулц, че не е успяла да представи визия за бъдещето на еврозоната за разлика от Макрон.

По време на годишната си лятна пресконференция във вторник Меркел заяви, че може да си представи „икономически и финансов министър“ на еврозоната, който да помага за осигуряването на „по-голяма кохерентност“ на икономическата политика в зоната с единна валута и да гарантира, че „конкурентните фактори са обединени“.

„Няма нужда те [факторите] да бъдат едни и същи, но трябва да бъдат подобни“, заяви тя.

Меркел изрази подкрепата си и за предложението на финансовия ѝ министър Волфганг Шойбле да превърне Европейския механизъм за стабилност – фонда за предоставяне на спасителна помощ на еврозоната – в Европейски валутен фонд.

„Това е много добра идея“, каза тя пред журналистите. „Ще можем да покажем на света, че имаме всички механизми в портфолиото на еврозоната, с които да можем да действаме в неочаквани ситуации“.

Освен това Меркел подкрепи „евробюджет“, който да може да разпределя средства на страните, които прилагат икономически реформи, но „на които Пактът за стабилност и стремеж не позволява особено пространство за маневри“.

„Не разбирам как Испания може да прави съкращения в изследователските си центрове и университети, което не подобрява конкурентоспособността ѝ“, каза тя. Средства от подобен бюджет може да премахнат нуждата за такива съкращения.

Популярността на Меркел сериозно спадна, след като отвори границите на Германия за над 1 млн. бежанци през 2015 г. Сега обаче напливът се забави, репутацията ѝ се възстанови и тя убедително води в социологическите проучвания.

На пресконференцията, покрила най-различни въпроси, Меркел призова за по-близко европейско сътрудничество по бежанската политика. „Европа все още не си е напила домашното“, заяви тя, допълвайки, че някои страни членки на ЕС не правят достатъчно за бежанците.

Тя говори дълго и за Турция, отхвърляйки възможността за разширяване на митническия съюз на ЕС, който да включва и Турция, и призовавайки за освобождаването на германски граждани, арестувани по терористични подозрения, включително германско-турския репортер на Die Welt Дениз Ючел.

Отношенията между Берлин и Анкара остро се влошиха след опита за преврат миналата година, като Турция обвини германските власти, че подкрепят привърженици на Фетхуллах Гюлен – духовник в изгнание, който президентът Реджеп Тайип Ердоган обвинява в организиране на преврат.

Ердоган наскоро предизвика вълна от протести в Германия, призовавайки германските турци да гласуват срещу водещите партии, като ги обвини в „антитурски“ политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още