fallback

Каталуния отново не внесе яснота дали обявява независимост, или не

Два часа преди крайния срок, даден от испанското правителство, каталунският лидер Пучдемон отново призова за диалог

10:33 | 16.10.17 г. 15

Каталуния още веднъж не успя да внесе яснота за това дали регионът официално обявява независимост, или не, връщайки топката обратно в полето на испанското правителство, съобщава CNBC.

Мадрид даде краен срок до 7:00 ч. българско време в понеделник за официален отговор от Каталуния, надявайки се да получи по-официални намерения за това дали иска да се отдели от Испания, или не. Писмото от каталунския лидер Карлес Пучдемон, получено два часа преди крайния срок обаче, не потвърждава по никакъв начин решението на Каталуния.

Писмото потвърждава предложението на Пучдемон за среща с министър-председателя Мариано Рахой възможно най-скоро, за да се обсъди ситуацията в Каталуния, и иска този диалог да се случи през следващите два месеца, предава Ройтерс.

„Над два милиона каталунци дадоха на регионалното правителство демократичен мандат да обяви независимост“, казва Пучдемон в писмото. „Нашето предложение за диалог е искрено въпреки всичко, което се случи, но логично то е несъвместимо с актуалната среда на нарастващите репресии и заплахи“.

Първоначалното искане за яснота бе поискано от Рахой миналата седмица, след като Пучдемон във вторник направи двусмислено изявление, в което сякаш обявяваше независимост, преди да отхвърли тази идея, призовавайки за диалог с Мадрид.

Как испанското правителство ще реагира на отказа на Каталуния да обяви позицията си, не е ясно. В предишните пъти то отказа да започне разговори, преди Каталуния ясно да представи намеренията си.

Миналата седмица Рахой каза на Пучдемон, че ако наистина обяви независимост в понеделник, ще има три дни да се откаже от това си решение.

Последното изявление от Каталуния очевидно още повече усложнява ситуацията и отговорът на Испания ще бъде внимателно следен.

Всичко за кризата в Каталуния следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още