IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния отново не внесе яснота дали обявява независимост, или не

Два часа преди крайния срок, даден от испанското правителство, каталунският лидер Пучдемон отново призова за диалог

10:33 | 16.10.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каталуния още веднъж не успя да внесе яснота за това дали регионът официално обявява независимост, или не, връщайки топката обратно в полето на испанското правителство, съобщава CNBC.

Мадрид даде краен срок до 7:00 ч. българско време в понеделник за официален отговор от Каталуния, надявайки се да получи по-официални намерения за това дали иска да се отдели от Испания, или не. Писмото от каталунския лидер Карлес Пучдемон, получено два часа преди крайния срок обаче, не потвърждава по никакъв начин решението на Каталуния.

Писмото потвърждава предложението на Пучдемон за среща с министър-председателя Мариано Рахой възможно най-скоро, за да се обсъди ситуацията в Каталуния, и иска този диалог да се случи през следващите два месеца, предава Ройтерс.

„Над два милиона каталунци дадоха на регионалното правителство демократичен мандат да обяви независимост“, казва Пучдемон в писмото. „Нашето предложение за диалог е искрено въпреки всичко, което се случи, но логично то е несъвместимо с актуалната среда на нарастващите репресии и заплахи“.

Първоначалното искане за яснота бе поискано от Рахой миналата седмица, след като Пучдемон във вторник направи двусмислено изявление, в което сякаш обявяваше независимост, преди да отхвърли тази идея, призовавайки за диалог с Мадрид.

Как испанското правителство ще реагира на отказа на Каталуния да обяви позицията си, не е ясно. В предишните пъти то отказа да започне разговори, преди Каталуния ясно да представи намеренията си.

Миналата седмица Рахой каза на Пучдемон, че ако наистина обяви независимост в понеделник, ще има три дни да се откаже от това си решение.

Последното изявление от Каталуния очевидно още повече усложнява ситуацията и отговорът на Испания ще бъде внимателно следен.

Всичко за кризата в Каталуния следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
По *** пример не можа ли да измислиш?-----по тъпите примери ги даваш ти :) не мога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
... насаждани от едно специфично финансово лобиаз твърдя обратното, че омразата ни се насажда от едно специфично финансово лоби... България е основана като мултиетническа държава преди 1300 години, и е влияла културно на другите народи около нас, значи може ... ако се направи правилно.Ами Брекзита като се отразява....неадекватен пример, Испания е държава, ЕС не е ! Като стане ЕС държава някой ден, примера ще ти е валиден.... джибриша надолу изобщо не го разбрах ... обвиняваш ме в нещо, на бедния ти речник не може да го опише разбрано.... гарантаджийски кръжок какво е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"като изкривиш огледалото, пак има отражение, но то реалното ли е ?"По *** пример не можа ли да измислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"испанците от Каталуния също се водят западняци... пеераси ли са"- Много от тях да.Естествено това е метафоричен отговор към Sakamano, в израз не мекия характер на западняците в момента, търпящи всякакви толерантности насаждани от едно специфично финансово лоби.."отражение върху цялата държава" Айде бе?! Ами Брекзита като се отразява на цялата европейска икономика всички европейци ли трябва да питаме?! Понеже също е демократично?!"това не само по моята дефиниция" Ами на кой друг? На Путин и на Меркел ли? Или според Хилари Клинтън? Окей, ама те в крайна сметка фактически са по-малка част, т.е. дефицинията ти за популист важи там по грантаджийските ви кръжоци, но в реалния свят не е на мястото си."насадени такива" Правя, правя аз, кои са насадени и кои не са насадени?Насадени са на Бойко, пък ненасадени на Ристю? Или насадени на Тръмп, пък ненасадени на Хилари? Що? Щото на khao така му се иска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
тъй, испанците от Каталуния също се водят западняци... пеераси ли са ?после това решение има отражение върху цялата държава, следователно цялата държава трябва да го реши на референдум, щото така повелява демокрацията :):) по вашата логика,Да, тръмп, дожонсън и боко са популисти ... и това не само по моята дефиниция.... и моля те прави разлика межди истински настроения на демоса и насадени такива след дълга пропаганда! .... като изкривиш огледалото, пак има отражение, но то реалното ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
То вярно, че са само пeдерасти западноевропейците, но мисля, че този път няма да се дадат току-така ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
i_hristov
преди 6 години
И те не знаят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
abdul
преди 6 години
Не съм съгласен с дефиницията ти за популист изобщо.По твоята дефиниция Тръмп, Борис Джонсън, Бойко Борисов и т.н. са популисти?Според мен са представители на демоса и отражение на процесите в него.Пучдемон е представител на Каталунците.Ако според теб, за да е представителен референдума трябва да гласуват всички испанци, защо Каталуния изобщо има автономност?Ами, че ако е така - окей, Пучдемон преговаря за още повече автономност.Ако ли не - то причината Каталуния да има автономност е, че в противен случай би се отцепила още при отказ на автономност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Да прилагат чл.155 и сепаратистите обратно в стадото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
писал си напротив и очаквах да ми обясниш как тоя не е популист, а ти изцвъка някви алабализми ... че даже някви внушения правиш, че квото направи Рахой го прави ЕС... че даже и демокрацията набута, кво демократично виждаш в тоя референдум, шеше да е демократичен ако участва цяла Испания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още