IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС призова Конгреса на САЩ да запази ядреното споразумение с Иран

В петък президентът Доналд Тръмп отказа да потвърди, че Техеран изпълнява ангажиментите си по сделката

17:20 | 16.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз призова днес Конгреса в САЩ да запази ядреното споразумение с Иран, определяйки го като ключово за глобалната сигурност, след като президентът Доналд Тръмп заплаши да оттегли страната от сделката, съобщава Bloomberg.

Външните министри на ЕС заявиха, че отказът на Тръмп на 13 октомври да потвърди, че Иран изпълнява международното споразумение, според което няма право да разработва атомни оръжия, е бил грешка. Тръмп поиска от Конгреса да затегне условията по сделката от 2015 г., заявявайки, че тя не прави достатъчно, за да удържи амбициите на Иран.

„Надяваме се, че Конгресът няма да постави под въпрос това споразумение“, заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред репортери в понеделник в Люксембург преди среща с колегите си. „Европейският съюз също трябва да наложи натиск върху американския Конгрес“.

Европа разчита на доказателствата, че Иран напълно спазва споразумението и на глобалните опасения за разпространението на ядрени оръжия, след като Северна Корея продължава да тества такива, за да спечели на своя страна американските законодатели. Базираната във Виена Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) следи доколко Иран изпълнява сделката, която облекчи икономическите санкции върху страната в замяна на ядрени ограничения.

„Ние, като европейци като цяло, изпитваме сериозни опасения, че решението на американския президент може да ни изведе обратно до военна конфронтация с Иран“, каза германският външен министър Зигмар Габриел. „Това е най-големият проблем, който съществува в момента“.

Еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини, която председателства министерската среща, заяви, че е говорила по телефона с генералния директор на МААЕ Юкия Амано и че агенцията „никога“ не е открила нарушение на пакта от страна на Иран.

„Това е едно работещо споразумение“, каза Могерини в началото на срещата. „Това е споразумение, от което се нуждаем за нашата сигурност. Очаквам от министрите днес силен сигнал за европейско единствено в подкрепата му [на споразумението] и пълна ангажираност да го изпълнява и да изисква изпълнение от всички страни“.

Иран ще обмисли оттегляне от ядрената сделка, ако САЩ се опитат да наложат отново санкции върху търговията, например върху петрола и самолетната индустрия, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зафир през уикенда. Той допълни, че Тръмп е показал „липса на всякаква стратегия“ спрямо Иран и повтори, че иранските отбранителни и ракетни програми никога няма да бъдат предмет на преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
Ще е интересно ако се окаже, че Иран си изпълняват задълженията, а САЩ го играят к.у.р.венската...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Пък за Израел може?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още