IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунският конфликт отново прати мадридската борса надолу

IBEX е най-губещият европейски водещ индекс в сутрешната сесия

13:11 | 23.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Отново затягащият се конфликт за стремежа за независимост на полуавтономния испански регион Каталуния причини несигурност на финансовия пазар и накара редица участници да играят на сигурно, продавайки акции.

Водещият пазарен барометър IBEX се понижи в началото на сесията с 0,7 на сто, докато иначе в Европа е налице възходяща тенденция. Така IBEX стана най-губещият европейски водещ индекс в сутрешната сесия. 

В събота централното правителство в Мадрид реши да отнеме правата на автономия на Каталуния. За момента регионалните власти искат да се противопоставят на това и да свикат регионалния парламент, който може да провъзгласи независимост. А това може да доведе до нова ескалация.

Сред единичните компоненти най-губещи са акциите на банките – с между 0,8 и 1,7 на сто. Особено акциите на Sabadell и Caixa пострдаха – още в петък, след като след призив на двете организации „Каталунско национално събрание“ и Omnium Cultural граждани на региона масово започнаха да теглят пари от депозитите си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още