IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва вътрешни преговори за Brexit

Държавите членки се подготвят за отговор, ако Лондон и Брюксел не постигнат напредък по преговорите

10:37 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Европейският съюз (ЕС) започва вътрешна подготовка за различните възможности за преговорите по Brexit, за да се постигне пробив в разговорите през декември, пише Bloomberg.

На среща в Брюксел снощи постоянните представители на държавите от ЕС, с изключение на Великобритания, са одобрили да започнат работа и да подготвят своя отговор, ако властите на Острова и в блока не постигнат напредък по преговорите в края на годината.

Вътрешните преговори ще продължат и в случай на положителен резултат, допълва информационната агенция.

Следващите седем седмици са от решаващо значение за целия процес на Brexit заради приближаващия срок на излизането на Великобритания от ЕС. ЕС трябва да се съгласи, че има "достатъчен напредък" по основните въпроси, свързани с Brexit, за да започнат и преговорите за бъдещо търговско споразумение.

Смяташе се, че срещата на лидерите на страните членки през миналата седмица ще е крайъгълният камък за развитието на преговорите. Вместо това държавните и правителствените ръководители заявиха пред министър-председателя на Великобритания Тереза Мей, че тя трябва първо да определи точно виждането на Великобритания за финансовите ангажименти.

Агенцията припомня, че ЕС иска за „развода“ около 60 млрд. евро, а Лондон дотук предлага около една трета от исканото.

Плановете за преговорите с Великобритания за бъдещите отношения с ЕС остават приоритетни, решили са постоянните представители. Това обаче ще се случи при уреждане на финансовите взаимоотношения, споразумение за защита на правата на гражданите на ЕС на Острова и решение на проблема с границата между Ирландия и Северна Ирландия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още