IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: ЕК отхвърля възможността за запазване на британския банков паспорт

Според източници от Комисията най-приложим за Великобритания е вариантът със споразумение от канадски тип

14:01 | 31.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия напълно е отхвърлила възможността Великобритания да запази своите банкови паспортни права, които позволяват на страната свободно да предлага финансовите си услуги на европейския пазар. Това са заявили от ЕК по време на презентация пред дипломати от 27-те страни членки във вторник, съобщава Bloomberg, позовавайки се на двама свои източници.

Според информацията британските банки ще имат ограничен достъп до единния пазар, ако правителството в Лондон откаже да смекчи позициите си по някои въпроси от преговорния процес.

По време на своята презентация представители на ЕК са заявили, че единственият приложим сценарий за отношенията след Brexit е ограничен достъп, подобен на този, който има Канада. 

Преговорите между Брюксел и Лондон за търговско споразумение трябва да започнат през април. Преди това обаче Европейският съюз трябва да се обедини около своя единна позиция. И докато някои държави, като Люксембург например, искат Великобритания да получи по-щедро предложение за финансовия си сектор, то Франция и Германия заемат по-твърда позиция.

От ЕК са заявили пред дипломатите, че достъпът на британския финансов сектор по всяка вероятност ще се основава върху три основни аспекта – модел на търговско споразумение, сходен с този на Канада, сътрудничество на регулаторно ниво и приравняване на новите разпоредби с някои вече съществуващи европейски положения.

По-голяма част от достъпа до единния пазар на страни извън ЕС се основава на подобни приравнявания, при които ЕК признава, че дадени закони или надзора върху определен бизнес е също толкова стриктен, колкото европейския. Въпреки това обаче от Брюксел могат да се откажат от позицията си, затваряйки пазара, като Великобритания няма да има много възможности за обжалване на едно такова решение.

В интервю за Bloomberg от Давос миналата седмица британският финансов министър Филип Хамънд настоя, че финансовите услуги трябва да бъдат част от финалното споразумение с Брюксел, включващо под някаква форма режим на приравняване. По думите му той трябва да бъде ясен и обективен, а не спрямо „прищявките на ЕК“.

Достъпът на британските финансови услуги след Brexit е една от най-оспорваните теми в преговорите между ЕС и Великобритания. Според европейски представители т. нар. „червени линии“ на Лондон, като забраната за свободното движение на работници например, правят невъзможно да се разреши на британските банки да имат същия достъп до пазара, както досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още