IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроението на лондонските банкери достигна дъно, невиждано от 2008 г.

Според ново проучване Brexit е най-голямата заплаха за водещата роля на Лондон като глобален финансов център

21:00 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Настроението сред ударените от Brexit банкери в Лондон потъна до дъна, невиждани от финансовата криза през 2008 г. насам, показват резултатите ново проучване. Данните са в рязък контраст с оптимистичния тон на финансовите изпълнителни директори, които се събраха миналата седмица в Давос, Швейцария, коментира Bloomberg.

Проучването, изготвено от Конфедерацията на британската индустрия (CBI), базирано на отговори от 92 компании за финансови услуги през трите месеца до края на декември, показва, че настроението в банките се влошава през седем от последните осем тримесечия. Почти една трета от компаниите виждат голяма вероятност условията на финансовия пазар да се влошат през следващите шест месеца.

„Оптимизмът в някои части от сектора се влошава през последните две години, а компаниите почти единодушно изразяват опасенията си за унищожителния ефект от несигурността около Brexit”, каза главният икономист на CBI Раян Нютон-Смит в изявление от понеделник.

Не такъв бе тонът сред банковите шефове на Световния икономически форум, които бяха изключително уверени за глобалната икономика. Те прогнозират бум на сделките, тъй като компаниите се възползват от евтини средства за инвестиране. Главният изпълнителен директор на Citigroup Майкъл Корбат заяви, че е готов да отдели ресурси, за да се разрастват „дори по-бързо“. В същото време италианският министър-председател Паоло Джентилони сигнализира, че Европейският съюз (ЕС) подкрепя добра сделка за Brexit, която включва финансовите услуги.

Позицията на Лондон през последното тримесечие на миналата година обаче е забележително различна. Само 13% от финансовите компании казват, че са по-оптимистично настроени по отношение на бизнес ситуацията като цяло в сравнение с предишното тримесечие, докато 35% са по-малко оптимисти. Девет от 10 компании в проучването казват, че Brexit е най-голямата заплаха за водещата роля на Лондон като глобален финансов център, сочи проучването.

„За да се възстанови част от доверието, компаниите за финансовите услуги задължително трябва – без "дали", без "но" – да получат колкото се може повече сигурност за това какво цели Великобритания в преговорите за Brexit”, заяви Нютон-Смит.

Макар че настроението на банките, строителните компании и общите застрахователи е доста мрачно по отношение на перспективите пред бизнесите им, други подсектори, включително животозастрахователите, инвестиционните мениджъри и специализираните кредитори, са по-оптимистично настроени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още