fallback

ЕЦБ: Ако САЩ започнат валутна война, ще отвърнем

Ако отново се стигне до колебания и волатилност, банката вероятно ще се откаже от своята сдържаност, твърди Беноа Кьоре

18:00 | 01.02.18 г. 16
Автор - снимка
Създател

Дали го направи нарочно, или не? Все още Европейската централна банка (ЕЦБ) се занимава с въпроса дали американският финансов министър Стивън Манучин се опита да повлияе на курса на американския долар с изявлението си преди седмица.

Тогава той се изказа положително за слабия долар, който бил добър за американската експортна индустрия. И по този начин предизвика срив на курса на американската валута. Въпреки това по-късно министърът отрече, че е направил това умишлено. Сега обаче членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре уверява, че централната банка на еврозоната няма да остане длъжна никому.  „Имаме договорки, че не се занимаваме с обменните курсове. И ЕЦБ ще се придържа към тях, докато курсовете отговарят на икономическата ситуация на икономиките“, казва той пред ирландския тв канал RTE. Ако обаче отново се стигне до колебания и волатилност, то ЕЦБ вероятно ще се откаже от своята сдържаност, пояснява Кьоре.

Ако подобна нестабилност доведе до неоправдано затягане на паричната политика на ЕЦБ, „ще трябва да преоценим и да обмислим как да действаме, но мисля, че най-важното послание тук е да се придържаме към това, което сме приели на съответните форуми – че няма да се фокусираме над обменните курсове", казва още централният банкер.  

Преди няколко дни по време на форум Кьоре изказа подобно мнение - че "валутна война е последното нещо, от което светът има нужда". 

След заседанието на Европейската централна банка през миналата седмица управителят Марио Драги предупреди, че банката ще следи единната валута заради евентуалното ѝ въздействие върху средносрочните перспективи за ценова стабилност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още