fallback

Кадик: Политиците използват ЕС като изкупителна жертва на своите проблеми

Според директора на фондация „Фридрих Науман“, за да бъде придаден смисъл на ЕС, първо трябва да бъде получен отговор на въпроса къде всъщност искаме да стигнем

15:15 | 04.04.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Политиците използват Европейския съюз като изкупителна жертва за своите вътрешнополитически проблеми. Това заяви Даниел Кадик, директор на фондация „Фридрих Науман за свобода за Югоизточна Европа“ по време на дискусията „ЕС в търсене на смисъл“, проведена в Европейското бюро на ЕП в София.

„Вместо да го реформират (ЕС – бел. ред.), те го обвиняват. Вместо да му придават смисъл, те го използват като технически инструмент“, допълни още той в рамките на събитието.

По думите му новите държави членки прегръщат ЕС като идея и го приемат като обещание за повече просперитет, но също и като обещание за защита. Въпреки това на много места ЕС не може да отговори на свръхочакванията за себе си, особено в Източна Европа. Това обаче е по вина на съответни правителства на страните членки, които използват тези проблеми за лични цели, посочи той.

Според него, за да бъде придаден смисъл на европейската общност, първо трябва да бъде получен отговор на въпроса къде всъщност искаме да стигнем с ЕС.

Трябва най-накрая да решим какво искаме от ЕС, само така ще решим по кой път искаме да поемем, а направим ли го ще можем да започнем да се справяме с проблемите по него, посочи още той.

Проблемът с липсата на значение на ЕС засегна и Крис Бикъртън, преподавател по съвременна европейска политика в Университета Кеймбрич, който също участва в дискусията. Според него в момента се наблюдава един разрастващ се процес на европейска интеграция, чиито темпове обаче не могат да бъдат настигнати от източниците му на смисъл.

По думите му едно от основните неща, които трябва да бъдат направени за подобряване състоянието на ЕС, е възстановяване на връзката между гражданите и политическите кръгове в държавите членки.

Проблемите, пред които е изправен ЕС, днес не идват вследствие на сътресения по света, отбеляза той и допълни, че сме изправени пред вътрешна криза на създаването на смисъл за европейския проект.

По време на дискусията беше засегнат и въпросът с търговските спорове между САЩ и ЕС, които според Бикъртън не би трябвало да са изненада, тъй като те са периодично появяващ се елемент в отношенията между Вашингтон и Брюксел. Това, което кара хората да имат особен интерес към настоящия търговски спор, е елементът на непредсказуемост на американския президент Доналд Тръмп, уточни той.

От своя страна Кадик предложи подновяването на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) като един от вариантите за париране на американските настроения за търговска война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още