fallback

Ръстът на британската икономика остава най-слабия от 2012 г. насам

Увеличението на икономиката през първите три месеца на годината е в размер на 0,1% спрямо предходното тримесечие

12:26 | 25.05.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания продължава да показва модели на забавен растеж на годишна база, става ясно от данни на Националната статистическа служба на страната. На второ четене увеличението на икономиката през първите три месеца на годината е в размер на 0,1% спрямо предходното тримесечие. Това е най-слабият растеж от края на 2012 г., когато икономиката на страната се сви с 0,1%.

На годишна база също няма изменение – 1,2%.

За сравнение - последните три месеца на миналата година БВП беше 0,4% или най-бавният ръст сред големите икономики за периода. 

Според статистическата служба най-вероятната причина за изоставането е по-бавният ръст при потребителски насочените индустрии.

Данните показват, че през първите три месеца на годината спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. разходите на домакинствата са нараснали с 0,2%, докато инвестициите в бизнеса са се свили с 0,2%.

Ръст има и при възнагражденията на служителите, които се повишават с 1,6% през периода януари-март.

На обратния полюс – с понижение , е размерът на БВП на глава от населението, който се свива с 0,1% на тримесечна база.

От британската статистическа служба посочват, че макар лошото време през зимния сезон, сочено като основна причина за забавянето, да се е отразило негативно на икономиката, особено в секторите на строителството и търговията на дребно, неговият цялостен ефект е бил ограничен и до известна степен компенсиран от енергийния сектор и онлайн продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още