fallback

Високите разходи за заплати засегнаха печалбата на Ryanair

Ирладнската нискотарифна авиокомпания предупреди своите акционери, че "твърдият" Brexit може да ги лиши от правото на глас

11:14 | 23.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че печалбата ѝ през второто фискално тримесечие е била засегната от повишените разходи за заплати, високите цени на петрола и понижаването на цените на билетите.

Тези фактори са изиграли основна роля за спада в печалбата на нискотарифната авиокомпания през последното тримесечие (април-юни) с близо 20 на сто до 319 млн. евро, предава BBC.

От Ryanair добавиха също, че средните цени на билетите през лятото ще бъдат по-ниски от очакваното. Това се дължи на сериозната конкуренция, горещата вълна в Северна Европа и несигурността, причинена от стачките на персонала.

Служителите на компанията продължават да настояват за по-добро възнаграждение и по-добри работни условия. 

Разходите, свързани с персонала, са се повишили с 34 на сто заради нарастването на пилотските заплати с 20%, съобщи Майкъл О'Лиъри, изпълнителен директор на Ryanair. 

Въпреки това се очаква авиоконцернът да изпълни прогнозата си за годишна печалба в диапазона между 1,25 и 1,35 млрд. евро.

Авиокомпанията заяви, че е загрижена за опасността от „твърд Brexit”, смятайки, че този риск се подценява.

Тя предупреди акционерите от Великобритания, че могат да загубят своето право на вот в случай на „тежък" Brexit.

“Макар че има изгледи 21-месечното споразумение за преход от март 2019 г. до декември 2020 г. да бъде изпълнено, скорошните събития в британската политическа сфера добавиха още несигурност и смятаме, че рискът от "твърд" Brexit остава подценяван“, алармират от компанията.

„Може да бъдем принудени да ограничим правото на глас на всички акционери извън Европейския съюз (ЕС), в случай, че се стигне до „твърд" Brexit, за да гарантираме, че Ryanair остава мажоритарна собственост на акционерите от ЕС“, предупреди още авиокомпанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още