IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се готви за визита в Германия през есента

Според германския вестник "Bild" посещението ще се случи в края на септември

10:08 | 28.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Германия, вероятно в края на септември, пише германският вестник “Bild” в съботното си издание, позовавайки се на правителствени източници в Берлин и Анкара, предава Ройтерс.

Това ще бъде първата официална визита на държавния глава в Германия от 2014 г. насам и първата му откакто стана президент на Турция, допълва изданието.

Планът за посещението отразява усилията за възстановяване на отношенията между Германия и Турсия, след като те се влошиха заради поредица от спорове за репресиите в Турция след опита за преврат през 2016 г. и задържането на германски граждани и журналисти.

Държавната визита включва прием от германския президент с военни почести.

Правителствата на Германия и Турция не са коментирали веднага въпроса.

Бившият германски министър на външните работи Зигмар Габриел заяви през януари, че се е договорил със своя колега Мевлут Кавусоглу да направят всичко възможно, за да подобрят връзките между съюзниците на НАТО и търговските партньори.

Германско-турският журналист Дениз Юсел, който работи за “Bild”, беше пуснат на свобода през февруари, след като беше задържан по обвения в предполагаеми нарушения на сигурността.

Освобождаването му премахна ключов елемент в отношенията между двете държави, но германските власти продължава да са дълбоко загрижени за влошаването на ситуацията в Турция от гледна точка на правата и свободите на човека. Друг германски гражданин беше арестуван в Югоизточна Турция тази седмица по обвинение в разпространяване на пропаганда на турски бойци, обяви в сряда държавната агенция Anadolu.

Турското правителство направи “чистка” на над 150 хил. държавни служители и отправи обвинения към 77 хил. души след опита за преврат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още