fallback

Манфред Вебер официално влезе в битката за поста на Юнкер

Германецът, който вече получи подкрепата на Ангела Меркел, заяви, че иска да е следващият председател на ЕК

13:35 | 05.09.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер обяви днес официално готовността си да се състезава за поста на председател на Европейската комисия.

Германецът написа в Twitter, че иска да бъде водещ кандидат на ЕНП и да стане следващият председател на ЕК.

Европа има нужда от ново начало и повече демокрация, добави той, цитиран от БТА. Вебер също така обещава „да върне Европа на хората“ и да възстанови връзката между гражданите и ЕС. По неговите думи в днешно време оцеляването на ЕС е поставено под въпрос, защото Общността е изправена пред вътрешни и външни изпитания.

ЕНП открива от утре процедурата за избор на водещия си кандидат за следващ председател на ЕК. Председателят на комисията се избира от Европейския съвет и от ЕП на основата на резултатите от изборите за евродепутати догодина.

Водещи кандидати бяха излъчени за пръв път на изборите за ЕП през 2015 г. и тогава най-голяма подкрепа събра Жан-Клод Юнкер (ЕНП). На 17 октомври изтича срокът за писмените заявки до ЕНП с други кандидати за вътрешнопартийната надпревара. На 8 ноември партията с гласуване ще определи окончателния си състезател в за поста, припомня БТА.

В следващите седмици се очаква останалите политически групи в Европейския парламент също да започнат процеса по излъчването на водещи кандидати за председател на ЕК.

Юнкер вече обяви, че не желае да води комисията за втори мандат.

Вебер, който е представител на баварската партия в управляващата германска коалиция Християнсоциален съюз (ХСС), има големи шансове да стане следващия председател на ЕК, след като германският канцлер Ангела Меркел даде подкрепата си за кандидатурата му по-рано миналата седмица.

Меркел, която е лидер на най-многолюдната и богата държава в блока, се очаква да окаже значително влияние върху избора на ЕНП за т. нар. Spitzenkandidat, или кандидат за председател на ЕК. По-рано се появиха и съобщения, че тя иска именно германец да поеме важния пост, след като се е отказала от амбициите неин сънародник да поеме ръководството на Европейската централна банка.

Списание Der Spiegel съобщава, че в момента Вебер лобира за подкрепата и на други партии преди конгреса на ЕНП в Хелзинки през ноември, на който ще бъде избран официален кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още