IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел подкрепи бавареца Манфред Вебер за кандидат на десницата за ЕК

Консервативният политик е напът да се превърне в основен претендент за поста на Жан-Клод Юнкер

12:42 | 31.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Манфред Вебер и Ангела Меркел по време на събитие на ЕНП по-рано тази година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер и Ангела Меркел по време на събитие на ЕНП по-рано тази година. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел даде подкрепата си за кандидатурата на консервативния политик Манфред Вебер начело на предизборната кампания на десноцентристите на изборите за Европейски парламент догодина.

Ако още партии от десния блок застанат зад Вебер, който в момента е начело на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП, той ще стане основният претендент за поста за председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това съобщават няколко германски вестника, цитирани от Ройтерс.

Това ще направи 46-годишния баварец фактическият лидер на ЕС, който трябва да се справя с редица предизвикателства пред блока, като търговските конфликти със САЩ, предизвикателствата от Русия и Китай и навигирането на процеса по излизането на Великобритания от съюза.

Партиите в състава на ЕНП са на власт в девет от 28-те страни членки на ЕС и водят в социологическите проучвания в голяма част от Европа.

Меркел, която е лидер на най-многолюдната и богата държава в блока, се очаква да окаже значително влияние върху избора на ЕНП за т. нар. Spitzenkandidat, или кандидат за председател на ЕК. По-рано се появиха и съобщения, че тя иска именно германец да поеме важния пост, след като се е отказала от амбициите неин сънародник да поеме ръководството на Европейската централна банка.

Според германските медии Меркел е провела среща с председателя на ЕНП Жозеф Дол в Берлин по-рано тази седмица, след което се е съгласила да даде подкрепата си за Вебер, който е член на баварската сестринска партия от консервативния блок на канцлера Християнсоциален съюз (ХСС).

Списание Der Spiegel съобщава, че в момента Вебер лобира за подкрепата и на други партии преди конгреса на ЕНП в Хелзинки през ноември, на който ще бъде избран официален кандидат.

И макар подкрепата на Меркел да изтрива надеждите за избор на който и да е било друг германски кандидат, в надпреварата все още остават някои влиятелни имена, като официалният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние.

Макар Вебер да е близък до канцлера, неговата партия ХСС е по-вдясно в политическия спектър от Христиандемократическия съюз (ХДС) на канцлера. Той също така се възприема и като по-близък до унгарския лидер Виктор Орбан, известен с критиките си към желанието за по-дълбока интеграция на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още