IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел иска германец да оглави Европейската комисия

Канцлерът няма да настоява германец да застане начело на ЕЦБ през октомври

17:55 | 23.08.18 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел няма да настоява германец да бъде следващият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) и ще се съсредоточи повече върху високи постове в Брюксел, съобщава германското издание Handelsblatt.

От известно време се водят оживени дебати кой ще бъде избран за нов гуверньор на ЕЦБ през октомври догодина, като трейдърите се надяват да получат насоки за бъдещето на паричната политика в еврозоната. Мнозина анализатори твърдяха, че Меркел ще подкрепи Йенс Вайдман, настоящия централен банкер на Германия, известен с исканията си за затягане на паричната политика в еврозоната. Сега обаче тези очаквания не изглеждат правдоподобни.

Handelsblatt съобщава, като се позовава на източници от правителството и на представители в Брюксел, че Меркел е по-заинтересована германец да бъде следващият председател на Европейската комисия. Ключовият пост в изпълнителния орган на ЕС ще се освободи през 2019 г.

Освен нов председател на Европейската комисия и гуверньор на ЕЦБ ще трябва да бъдат избрани нов председател на Европейския съвет и на Европейския парламент след изборите през пролетта на 2019 г.

Все още е рано да се каже кои ще бъдат кандидатите за топ позициите в Европа догодина, но историята показва, че ще има известно равновесие – различните позиции ще бъдат разделени между различни националности.

Ако Меркел действително успее да издейства оглавяването на Комисията от германец, възможно е следващият председател на ЕЦБ да бъде от Франция например.

До този момент Германия е имала един председател на Комисията. Валтер Халщайн беше първият ръководител на ЕК по времето на тогавашната Европейска икономическа общност, преименувана по-късно на Европейски съюз.

Германец никога не е оглавявал ЕЦБ от създаването й през 1998 г., въпреки че централата на банката се намира във Франкфурт.

Според германското издание, цитирано от CNBC, германското правителство не иска да коментира назначенията догодина, заявявайки, че „няма нужда и причина федералното правителство да участва в спекулации за възможните наследници“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още