IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската власт - с отслабен имунитет

Очакванията са за промени в цялата политическа система, формирана през последните години

22:34 | 25.09.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Владимир Путин не умее да губи

Не може да има съмнения, че след тези избори контролът върху властовата вертикала ще остане в ръцете на Кремъл. Това обаче едва ли може да се нарече стратегически успех. Да, победилите кандидати ще демонстрират лоялност към Москва - но дали оглавените от тях региони ще станат по-лоялни към централната власт? Няма ли демонстративното предателство към интересите на електората, съчетано с неизбежния управленски хаос, да я направи още по-непопулярна?

Още един въпрос: няма ли елитите в другите региони да се изкушат от възможността да бъдат по-критични към губернаторите, пращани от Москва, щом може да постъпят с тях, както в Приморието? До най-последно време две мнения просто нямаше - харесваш-не харесваш кандидата, одобрен от президентската администрация, ще работиш за него и с него, това е. Сега излиза, че може и да се отървеш от някой съвсем омразен "парашутист", просто като дадеш рамо на кой да било друг кандидат.

Едно нещо ще предречем със сигурност: в най-близко бъдеще предстоят промени в цялата политическа система, формирана през последните години. Владимир Путин не обича и не умее да губи, съответно всички виновници за пораженията на протежетата му трябва да се готвят за най-лошото - и служителите от президентската администрация, натоварени с регионалните избори, и печелившите кандидати, и компартията барабар с либералдемократите, а и цялото население на Русия, особено в бунтуващите се земи.

И разбира се, ще има нови репресии срещу непримиримите критици на Путин. При тъй очевиден спад на политическия имунитет пълната стерилизация на средата е кажи-речи единственият шанс да задържиш властта. Щом подставени кандидати на либералдемократите печелят дори против волята си, какво ли могат да постигнат едни последователни, твърди критици на властта, ако им се отвори възможност? 

*Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Всяка нeвъзтopжена статия за путинoвия режим е гнъcна, лъжлива пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
и там ше има чистене и то яко, че много грабител на клона само у нас нема да го *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Руският елит наистина има проблем с начина по който упражнява властта си. Той не е дълбоко ешалониран и не предлага разнородни визионерски доктрини (най-малко две както в САЩ и обикновенно повече в Европа) за избор от гражданите си и разбира се доктрини, ръководени от принципа "Russia first". Така техният елит губи гъвкавостта да се адаприра при промяна на условията. Не случайно Чърчил е казал че демокрацията има недостатъци, но по-добро не е измислено. Не го е казал на управляваните маси. Казал го е на управляващия елит. Скъпа, сложна и трудна игра е демокрацията, но само тя предлага бърза адаптация на елита към променящите се условия, без да губи контрол върху властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
george353
преди 5 години
DW са тул за коми пропаганда, сееща омраза и дезинформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
panther
преди 5 години
Добил съм пророчески способности, вече познавам отходните продукти на дойче веле само по ***.илното заглавие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
За сведение на полуграмотните!ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ СА ОТ МОШЕНИК НАГОРЕ.ЗА ДА НЕ ГРЪМНЕ ЧАСТНАТА СИСТЕМА ПОРАДИ ИЗБЯГАЛИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ЧАСТЕН БОС В ЛОНДОН (ТАМ, ДЕТО БЯГАТ ВСИЧКИ РУСОФОБИ И ВСЯКАЯ ***) ТРЯБВАШЕ ДА ОТЛОЖАТ ПЛАЩАНЕТО НА ПЕНСИИ ПОНЕ С 5 ГОДИНИ (до следващия частен балон).Така се наложи вдигането на пенсионната възраст.5-тата колона и либерррастите в екипа на Медведев (и самия той) отново забиха нож в гърба на руснаците.Апропо почти навсякъде по света всички на частна пенсионна хранилка рано или късно ги чака същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още