IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърд Brexit ще остави Великобритания без регулатор по екологичните проблеми

Очаква се агенцията, която ще замени ЕК в това отношение, да бъде създадена най-рано през 2021 г.

09:30 | 02.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без споразумение през март, то ще остане без регулатор по ключовите енергийни и екологични въпроси най-малко до 2021 г., съобщава Euractiv. 

Тъй като няма въведено заместващо законодателство, докато крайният срок за напускане на ЕС наближава, Великобритания ще загуби достъп до регулаторните органи на блока и системите за управление на търговията с енергия и защитата на околната среда.

В някои сектори, като например ядрената енергетика, страната е успяла да установи вътрешен режим, който ще влезе в сила след 29 март – чрез прехвърляне на нови отговорности и по-голямо финансиране на Бюрото за ядрено регулиране, което вече е закупило нов софтуер и е обучава инспектори.

В други области обаче Кралството далече не е готово, смятат от Institute for Government в своя доклад за напредъка на Лондон по отношение на подготовката за излизане от ЕС.

Забелязва се липса на екологичен регулатор, който да замени Европейската комисия в поддържането на националните ангажименти към правилата за ограничаване на замърсяването на въздуха, сигурността на енергийните доставки в Северна Ирландия, която споделя своя пазар с Република Ирландия.

Очаква се агенцията, която ще замени ЕК в това отношение, да бъде създадена най-рано през 2021 г.

Великобритания изготвя законопроект за околната среда, който ще установи стандартите след Brexit и ще създаде орган , който ще държи правителството отговорно за своите политики  и цели.

Екологичните групи изпитват сериозни притеснения, свързани с факта, че за период от поне две години никои в страната няма да има правомощията да наказва правителството при липса на адекватна дейност спрямо екологичните и енергийните въпроси.

От друга страна националната сметна палата и депутатите изразиха съмнения, че подобна агенция няма да бъде напълно независима от правителството.

В добавка, дупката, която се оформя в законодателството повишава несигурността за онези индустрии, които изнасят продукти с висока степен на регулиране, като например химическата промишленост. В резултат на тази дупка износителите на химикали може да бъдат принудени да се регистрират в друга държава от Европейското икономическо пространство, за да получат зелена светлина за продажбата на своите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Мисля, че българите достатъчно много се самонавиваме колко сме зле, тъй че не се налага да ни го натякват и от медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
Sandy
преди 5 години
Всеки ден по 10 статии за Brexit, а за катастрофалното състояние на България, в която над 75% от икономиката е само сива, водещата в европейските, та и в световните класации по корупция, бедност, заболеваемост, смъртност, далавери и кражби за стотици милиарди, статийки почти няма. Защо бе драги ***, да не би от политико-олигархичната мафия, която управлява държавата, да са ви инструктирали кво да пишете, кво не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още