fallback

ЕС губи надежда за пробив в преговорите за Brexit

Все повече нарастват тревогите, че каквито и отстъпки блокът да е готов да направи, те няма да са достатъчни за британските депутати

10:54 | 07.03.19 г. 11
Автор - снимка
Създател

Представителите на Европейския съюз гледат все по-песимистично на шансовете за постигане на пробив в преговорите за излизането на Великобритания от блока. Преговарящите подозират, че каквото и да предложат, то няма да бъде достатъчно, за да може британският парламент да подкрепи сделката на премиера Тереза Мей.

Според трима източници на Bloomberg, запознати с хода на събитията, все повече нарастват тревогите, че каквито и отстъпки блокът да е готов да направи, те няма да са достатъчни за спечелването на достатъчно мнозинство в Камарата на общините. ЕС не е готов да променя позицията си, ако не е сигурен, че споразумението ще бъде подкрепено от британските депутати.

Популярното мнение в Брюксел е, че нереалистичните очаквания са се увеличили в Лондон и това, което иска главният прокурор Джефри Кокс – изпратен от Мей да преговаря с ЕС, е невъзможно, посочват запознатите.

Европейските преговарящи също така са разочаровани, че трябва да водят разговори с поредния нов събеседник. Кокс е ветеран в правосъдната система на Великобритания и е известен с пищната си реторика и театрален глас. На този фон преговорите на Кокс от вторник се описват от европейски представители като едни от разговорите, проведени с най-лош тон от началото на двугодишния преговорен процес.

Едно от основните искания на Кокс е за независим арбитраж по спорната мярка за ирландската граница, така че при необходимост нейното действие да бъде прекратено без одобрението на Европейския съд – нещо, което ЕС отказва да приеме.

И макар че остават само дни до 12 март, когато британският парламент ще гласува отново върху сделката на Мей, изглежда позициите в преговорите не омекват, като всяка страна разчита, че другата ще отстъпи.

Привържениците на Brexit в Лондон, които изглеждаше, че ще отстъпят пред Мей миналата седмица, отново втвърдиха тона си. И макар все още да има някакво време за промяна на позициите, британските представители вече започват да чертаят варианти за това какво ще стане, ако сделката отново бъде отхвърлена.

Засега обаче рискът от развод без споразумение изглежда е обуздан, тъй като парламентът получи право да гласува за отхвърляне на възможността от такъв развой на събитията. Според предварителни допитвания депутатите ще подкрепят подобна мярка, която да гарантира, че няма да се стигне до най-тежкия за бизнеса вариант.

Според източници обаче премахването на заплахата от развод без сделка отслабва и натиска върху блока за отстъпки.

Положителен знак е и това, че в сряда лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин е провел среща, продължила над един час, с бившите министри на Консервативната партия Оливър Лютуин и Ник Болс, които подкрепят „систематичен“ Brexit, в опит да намерят общ подход към ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още