IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкуп или заслужена награда е новата програма на Мей за подпомагане на растежа?

Тереза Мей обяви в понеделник фонд за стимулиране на икономическия растеж за градове, подкрепили Brexit, в размер на 1,6 млрд. паунда

14:32 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей ще обяви днес планове за фонд от 1,6 милиарда паунда за подпомагане на икономическия растеж в общини, подкрепящи напускането на ЕС, предаде БТА.

Фондът „За по-силни градове", подробности от който се появиха във вестниците миналия месец, е възприеман от мнозина като част от усилията на Мей да спечели подкрепа за сделката си за Brexit от опозиционни лейбъристки депутати, представляващи райони, главно в Северна Англия, подкрепили масово напускането на ЕС.

Правителството каза, че фондът ще бъде насочен към райони, където благосъстоянието изостава, и ще се използват за създаване на работни места, за квалификация на хората и за тласък на икономическата активност.

„Твърде дълго благоденствието на нашата страна бе несправедливо разпределяно“, каза Мей в изявление, цитирано от Bloomberg.

В него се посочва също, че „общините в цяла Англия гласуваха за Brexit като израз на желанието си да видят промяна; това трябва да е промяна към по-добро, с повече възможности и разширен контрол“.

„Тези малки градове имат славно наследство, огромен потенциал и с правилната помощ - светло бъдеще", заяви тя.

Финансовият министър в сянка на опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл каза, че фондът е „подкуп за Brexit".

„Този фонд за малките градове намирисва на отчаяние от страна на правителството, сведено до подкупване на членове на парламента да гласуват за тяхното вредно водещо законодателство за Brexit", каза Макдонъл в изявление. Министърът по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление Джеймс Броукъншър каза, че парите не са свързани с подкрепа за споразумението за напускане на ЕС.

„Това е финансиране, независимо от резултата", каза Броукъншър пред ВВС, запитан дали парите са подкуп. „Очевидно искаме да се осъществи споразумение. Но не, няма условия в този смисъл", заяви той.

Вече са били отделени един милиард лири, като повече от половината отиват за малки градове в Северна Англия. Други 600 милиона британски лири ще са на разположение на общини в цялата страна, за които те ще се съревновават, обяви правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още