IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Unicredit понижава годишната си цел за приходите

Печалбата на банката не успя да отговори на оценките на анализаторите, акциите поеха надолу

12:48 | 07.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Понижената цел за приходите изпраща акциите на Unicredit силно надолу. Книжата на компанията майка на германската HVB и българската „Уникредит Булбанк“ губят в Милано 3,6 процента от стойността си до 9,91 евро за брой*. За цялата година обаче акцията е почти без промяна на фона на понижението от 7% за STOXX 600 Banks Price Index.

След продажбата на онлайн брокера Fineco най-голямата италианска банка сви целта за приходите за 2019 г. до 18,7 млрд. евро от предишната прогноза за 19 млрд. евро. Прогнозата за нетната печалба обаче остава без промяна. През второто тримесечие банката отчете нетна печалба от 1,9 млрд. евро. 

Приходите през второто тримесечие се свиха с 4,6%, засегнати от забавянето на кредитирането, търговията и таксите, докато печалбата не отговори на оценките на анализаторите.

Кредиторите се настройват за дълъг период от ниски и отрицателни лихвени проценти, докато централните банки се опитват да ограничат удара на глобалното икономическо забавяне. Главният изпълнителен директор Жан-Пиер Мюстие съкрати около 14 000 работни места, след като пое кормилото преди около три години и може да елиминира още 10 000 места по нов бизнес план, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Банката предприе мерки за засилване на финансовото си положение още преди представянето на плана. По-рано тази година тя набра около 2,1 млрд. евро чрез продажбата на дела си в Banca Fineco. Новият бизнес план на UniCredit ще се основава на органичен растеж и ще опита да опрости начина за правене на бизнес на банката, за да се засили ефективността, каза Мюстие в интервю за италианския вестник Milano Finanza.

Фактът, че печалбата не отговори на очакванията, е „главно поради по-ниски комисионни и по-големи обезценки при кредитите“, казва в бележка до клиентите си Луиджи Трамонтана, анализатор от Banca Akros SpA. „Очакваме отрицателна реакция на пазара на тези по-ниски от очакваните резултати“.

*Към 12 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още