IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще изпита недостиг на храни при Brexit без сделка

Излизането на страната от ЕС е смятано за най-гоямото предизвикателство пред хранителната индустрия от Втората световна война насам

16:22 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Brexit на Хелоуин

С наближаването на зимата Великобритания става по-зависима от вносни храни, така че Brexit без сделка на Хелоуин би бил още по-разрушителен.

Великобритания внася около 60 на сто от храните си до началото на ноември – точно времето, когато забавяния, причинени от Brexit без сделка може да задръстят пристанища и автомагистрали, казва Райкрофт.

Пресни плодове и зеленчуци, които могат да престоят на щандовете само няколко дни, няма как да бъдат складирани дълго време, така че всякакви проверки в Кале може да доведат до значителни нарушения в Дувър, най-голямото пристанище на Великобритания.

Според Райкрофт разходите на индустрията по подготовката за излизане без сделка, включително резервиране на складови площи, използване на алтернативни дистрибутори и загуба на поръчки на задръстените пристанища, може да достигнат 100 млн. паунда на седмица.

Говорителка на правителството съобщи, че то работи за подкрепа на индустрията. „Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври и нашият основен приоритет е подкрепа на потребителите и компаниите в тяхната подготовка за Brexit“, каза говорителката.

Британската индустрия на храните и напитките съставлява 19% от сектора на промишлеността от гледна точка на оборот и в нея са заети над 450 хил. души във Великобритания в над 7 хил. компании, сред които Associated British Foods, Nestle и PepsiCo.

Някои от големите компании пробват различни пристанища, за да избегнат основния маршрут Дувър-Кале, а фармацевтични компании резервират товарни самолети за пренос на лекарства, ако е необходимо.
Райкрофт заяви, че индустрията многократно е искала от правителството да даде гаранция, че компаниите няма да бъдат глобявани за нарушаване на правилата на конкуренцията.

Привържениците на Brexit твърдят, че може да има краткосрочни нарушения при излизане на Великобритания от ЕС без сделка, но страната ще се справя по-добре, ако се освободи от проваления по думите им експеримент с интеграцията, заради който Европа изостава от Китай и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още