IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Украйна поиска от правителството да започне мащабна приватизация

Володимир Зеленски е наредил на новото правителство да представи проект и за поземлена реформа

22:32 | 02.09.19 г. 25
<p>
	Президентът на Украйна Володимир Зеленски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс

 

Украинският президент Володимир Зеленски нареди на новото правителство да представи проект за поземлена реформа до началото на другия месец и да подготви мащабна приватизация на държавните компании от април догодина, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Законопроектът за поземлената реформа трябва да включва падане на мораториума върху продажбата на селскостопанска земя и създаването на пазар на земята, което бе едно от основните предизборни обещания на Зеленски. Според неговите поддръжници това ще създаде огромни възможности за инвестиции в селскостопанския сектор в страната, която е един от най-големите износители на зърно в света.

Това е част от усилията Украйна да стане по-привлекателна за чуждестранните инвеститори и да бъде ограничена повсеместната корупция, отбелязва Ройтерс.

На среща с членовете на новото правителство начело с премиера Олексий Хончарук, предавана по телевизията, президентът каза, че иска парламентът да приеме закона за селскостопанската земя до 1 декември. "Ние сме в уникална ситуация и имаме уникален шанс да извършим всички належащи реформи. Налице са всички необходими условия за тази цел: политическа воля на президента, мнозинство във Върховната рада (парламента), правителство и премиер, готови да действат", подчерта той.

"Много е важно да обясним на обществото, че никой от никого няма да отнема земя. Законопроектът ще има за цел да развие фермерството и да защити интересите на дребните собственици", посочи Зеленски, цитиран от ТАСС.

През февруари т. г., при бившия президент Петро Порошенко и при предишното правителство, мораториумът върху продажбата на селскостопанска земя бе продължен до 2020 г. Зеленски обвини старата власт в популизъм и отбеляза, че от днес "всичко това е вече минало".

Той обяви също, че до началото на януари ще бъде представен и законопроект за защита на чуждестранните инвестиции, подробности за който все още са неизвестни.

Украинският президент задължи също така правителството да довърши децентрализацията и да реформира местните органи на изпълнителната власт, като бъдат извършени и съответните промени в конституцията, и да произведе местни избори на новата административна основа. Реформата на местното самоуправление започна в Украйна още през 2014 г. при президента Порошенко, но не бе доведена докрай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
утайко, стига си повтарял едни и същи лъжи... няма да станат истина ! най много да су висококвалифициран чистач на канали :)))... мислиш ли че някой ти вярва, като те вижда колко си тъъъп хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Никога не съм живял в Холандия. Сега съм извън България, но за твоя жалост се занимавам с много висококвалифирицана работа. Само ти си мияч на чинии в тоя форум. Забелязал си го?! Явно не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
котьо, ти се криеш и не казваш къде си... така че не лъжи че си обяснявал! последния път беше в холандия, кажи сега къде миеш чинии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Понеже си много пpocт ще ти обясна за хиляден път, че не живея в Холандия и не е нужно да си пазя работата. Мишоци като теб си пазят работата и се кланят на работодателя си да им подхвърли някоя троха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Sokratce, аз от първа ръка знам как се разпродадоха предприя на безценица и на кого. Та колкото и да ми се пениш, няма как да изтриеш това дет' съм го видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Президентът на Украйна поиска от правителството да започне мащабна приватизация. И Европа, като се стресна......Особено, Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Володимир (Иван) Зеленски (Костов)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 10
michaelis12
преди 4 години
Тия ако знаят какво ги чака след масовата "превъртизация", още сега ще си надянат въжето... -----------------------------------------------------------------те вече 10 млн. прескочиха оградата и отидоха у дома си, от 45милки са са останали само 30йска, тез печелят конкурса за по-бързо изчезване и от нас. Въпрос на време е и останалите да прескочат оградата и да отидат у дома си при северните орди .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 9
michaelis12
преди 4 години
"Социализмът се проваля тогава, когато свършат парите ... на другите " М.Т. ---------------------------------------------------------чудно що ли я Западна Геййропа още не се е провалил за тва има бягания в тая посока от Капитализъм към Социализъм .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 5
khao
преди 4 години
човек като те чете ще остане с впечатление че Украйна е анексирала русия до Урал ... баси на кво сте способни за едните два лева ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още