IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Украйна поиска от правителството да започне мащабна приватизация

Володимир Зеленски е наредил на новото правителство да представи проект и за поземлена реформа

22:32 | 02.09.19 г. 25
<p>
	Президентът на Украйна Володимир Зеленски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс

 

Украинският президент Володимир Зеленски нареди на новото правителство да представи проект за поземлена реформа до началото на другия месец и да подготви мащабна приватизация на държавните компании от април догодина, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Законопроектът за поземлената реформа трябва да включва падане на мораториума върху продажбата на селскостопанска земя и създаването на пазар на земята, което бе едно от основните предизборни обещания на Зеленски. Според неговите поддръжници това ще създаде огромни възможности за инвестиции в селскостопанския сектор в страната, която е един от най-големите износители на зърно в света.

Това е част от усилията Украйна да стане по-привлекателна за чуждестранните инвеститори и да бъде ограничена повсеместната корупция, отбелязва Ройтерс.

На среща с членовете на новото правителство начело с премиера Олексий Хончарук, предавана по телевизията, президентът каза, че иска парламентът да приеме закона за селскостопанската земя до 1 декември. "Ние сме в уникална ситуация и имаме уникален шанс да извършим всички належащи реформи. Налице са всички необходими условия за тази цел: политическа воля на президента, мнозинство във Върховната рада (парламента), правителство и премиер, готови да действат", подчерта той.

"Много е важно да обясним на обществото, че никой от никого няма да отнема земя. Законопроектът ще има за цел да развие фермерството и да защити интересите на дребните собственици", посочи Зеленски, цитиран от ТАСС.

През февруари т. г., при бившия президент Петро Порошенко и при предишното правителство, мораториумът върху продажбата на селскостопанска земя бе продължен до 2020 г. Зеленски обвини старата власт в популизъм и отбеляза, че от днес "всичко това е вече минало".

Той обяви също, че до началото на януари ще бъде представен и законопроект за защита на чуждестранните инвестиции, подробности за който все още са неизвестни.

Украинският президент задължи също така правителството да довърши децентрализацията и да реформира местните органи на изпълнителната власт, като бъдат извършени и съответните промени в конституцията, и да произведе местни избори на новата административна основа. Реформата на местното самоуправление започна в Украйна още през 2014 г. при президента Порошенко, но не бе доведена докрай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 28 rate down comment 22
ABBA
преди 4 години
Бедните хорица супер упорито дълбаят дъното,упражняват се в братоубийствои копаят съзнателно гроба на икономиката си,защото следват твоите съвети,кръв повръщам, само и само да нагадя на Русия! и да халопя(т.е. слугувам на белите господари - поляци, австрийци - сега и янки).Земите вероятно ще ги харижат на Монсанто,да си прави там на спокойствие ГМО развъждането....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 19
Sokratus
преди 4 години
Не е хубаво да се подиграваш на бедни хорица! Господ всичко вижда и наказва за прегрешенията, православни ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Аче к'о го бърка, даже не е църен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 16
d333
преди 4 години
Украинския Костов иска да става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 21
ABBA
преди 4 години
Президентът на Украйна поиска от правителство да започне мащабна приватизация Трябва да се чете така: да започне масова разпродажба на чернозем.Янките пак ги посетиха.Ще нарежат още зелени хартийки и ще ги заменят за земята на ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още