fallback

ЕП ще отхвърли споразумение за Brexit без предпазен механизъм*

Изказванията на Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние пред евродепутатите сигнализират, че напредъкът по преговорите с Лондон все още е далеч

14:16 | 18.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател

Европейският парламент (ЕП) ще отхвърли всяко споразумение за оттегляне на Великобритания без предпазен механизъм. Евродепутатите допускат и ново удължаване на срока за Brexit, ако Лондон поиска, съобщават от пресслужбата на Парламента.

Споразумението за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите в резолюция, която потвърждава отново подкрепата на Парламента за „организиран Brexit”.

Резолюцията е приета днес с 544 гласа „за“, 126 гласа „против“ и 38 „въздържал се“.

В документа се подчертава, че съществуващото споразумение за оттегляне зачита „червените линии“ на Великобритания и принципите на ЕС, предоставяйки справедливо и балансирано решение, като защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя механизъм за финансово уреждане на задълженията на Лондон и отговаря на искането на Великобритания за преходен период.

Споразумението за оттегляне допълнително предоставя необходимия предпазен механизъм, който запазва настоящата ситуация в Ирландия.

В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на „алтернативни възможности“, ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на ЕС.

Ако се стигне до Brexit без споразумение, отговорността ще е изцяло на Великобритания, подчертават евродепутатите. Такъв сценарий не би премахнал ангажиментите и финансовите задължения и защитата на правата на гражданите на ЕС, които живеят и работят на Острова, посочват от ЕП.

Постигането на споразумение за системно излизане на Великобритания от Европейския съюз все още е възможно, но рискът от развод без споразумение също е „много реален“. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В обръщение към депутатите Юнкер коментира, че британският премиер Борис Джонсън му е заявил, че Лондон все още иска да постигне сделка за преходния период, но със или без нея страната му ще излезе от блока на 31 октомври, съобщава Ройтерс.

Изказването му бе посрещнато с аплодисменти и одобрителни възгласи от евродепутатите, подкрепящи Brexit.

„Много малко време остана... Рискът от напускане на блока без сделка е много реален“, заяви председателят на ЕК, който разговаря с британския премиер в Люксембург в понеделник.

В изказването си Юнкер отново повтори позицията на Брюксел, че Лондон трябва да представи реалистични предложения, с които да бъде заменен т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница

„Не изпитвам емоционална привързаност към ирланския предпазен механизъм“, посочи той и допълни, че е отправил искане към Борис Джонсън да бъдат представени в писмен вид алтернативи.

Неговият песимистичен тон бе продължен и от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. По думите му не трябва да се подценяват последствията от евентуален Brexit без сделка, като според него все още остават някои нерешени въпроси преди договарянето на бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

„Съветвам всички да не подценяват последствията – очевидно на първо място за Великобритания, но също и за всички нас, от липсата на сделка“, каза Барние пред Европейския парламент. Той също така отново припомни, че сключването на споразумение, включващо правата на европейските граждани и регламентирането на движението на ирландската граница, е условие за бъдещите икономически взаимоотношения с Острова.

„Ако Великобритания напусне без сделка, искам да ви напомня, че всички тези въпроси няма просто да изчезнат... три години след референдума за Brexit не трябва да се преструваме, че преговаряме“, допълни Барние.

Върху вероятността от Brexit без сделка наблегна и финландският министър на външните работи Тити Тупурайнен, според когото това е един „доста вероятен“ изход от ситуацията. Страната му в момента е ротационен председател на ЕС.

По-късно в сряда европейският парламент трябва да приеме резолюция, призоваваща за ново отлагане на Brexit, за да има Великобритания повече време да договори условията по оттеглянето си.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още