IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

31 декември 2019 г. - Какво ще стане с транзита на руски газ през Украйна?

Алтернативите на украинската транзитна инфраструктура не разполагат с достатъчно капацитет, за да я заменят

10:39 | 17.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Газът, който постъпва през втората офшорна тръба на газопровода към Турция (също с капацитет от 15 млрд. куб.м годишно), има за цел да доставя синоьо гориво на България, Сърбия и Унгария преди излишъкът да достигне газовия хъб Баумгартен край Виена (същият хъб, който е получавал газ, пренасян през Украйна).

На този етап е невъзможно да се предвиди кога доставките през Черно море ще стигнат до Баумгартен и ще компенсират липсващите доставки от Украйна.

Следователно изглежда, че Русия не успя да постигне целта си: да бъде готова да достави същото количество газ на клиентите си в Европа по двата алтернативни газопровода точно в момента, когато изтича дългосрочният договор за транзит с Украйна. 

Освен това, дори и при наличието на работещи „Северен поток 2“ и „Балкански поток“ все още ще има нужда от транзит на газ през Украйна. Енергиен център „Сколково“ - руски мозъчен тръст, оценява тази нужда на 40 млрд. куб. м годишно. В същото време ЕК определя тези количества на 60 млрд. куб. м.

Възможно ли е повторение на газовата криза от 2009 г.?

За разлика от зимата на 2008-2009 г., когато газът през Украйна спря да тече, оставяйки няколко държави от ЕС без отопление, през 2019 г. блокът е много по-добре подготвен да се изправи срещу подобен тип предизвикателство.

Съобщава се, че газовите хранилища в страните членки никога не са били толкова пълни, колкото сега. Трябва обаче да бъде ясно, че при липса на споразумение в полунощ на 31 януари газът ще спре да постъпва от Русия към Украйна.

Симон Шулте, газов анализатор в Института по икономика на енергията в Кьолнския университет, предупреждава, че тримесечно прекъсване ще има сериозно отражение върху цените на газа. Прогнозира се, че те ще се покачат навсякъде, като страните в Югоизточна Европа вероятно ще бъдат най-засегнати.

Транзитът през Украйна досега стабилизираше цените в ЕС по време на пиковете на търсенето, както и по време на профилактиката на „Северен поток“ и на газопровода „Ямал“.

Украинската газопреносна система, тъй като е много гъвкава, няма такива прекъсвания.

Най-голямото потенциално въздействие би било върху спот цените, които биха скочили в случай на прекъсване. В зависимост от продължителността на прекъсването газовите потоци също могат да бъдат пренасочени и европейското търсене на втечнен природен газ (LNG) може да скочи.

Бойко Борисов: Няма да има прекъсване на доставките

Попитан от Euractiv на 13 декември какво ще се случи, когато дългосрочната сделка за транзит на газ между Русия и Украйна изтече на 31 декември при липса на споразумение, българският премиер Бойко Борисов беше оптимист. „Транзитът на газ през Украйна няма да спре“, каза той и добави, че е изразил същото мнение по време на срещата си с Доналд Тръмп в Белия дом и на срещата на върха на ЕС предишната вечер.

„Зависимите от производството на газ са износителите на газ. Те зависят от парите ни, от онези фактури, които ни изпращат и които плащаме. Ще се откажат ли от това? Няма. Всъщност е точно обратното: все повече и повече компании се опитват да доставят газ “, заяви Борисов, визирайки американския LNG.

България вече е внасяла LNG от САЩ на цени, по-ниски от тези, които страната плаща за руския газ.

Мнозина споделят мнението, че руските власти трябва да знаят, че не е в интерес на страната им да навреди на своя имидж на надежден доставчик на газ. Въпреки това, тъй като името на Русия присъства в много спекулации относно игра на власт в Европа и на други места, решенията на Москва остават наистина трудни за предвиждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 4
tisia
преди 4 години
...." Скоро тук ще сме наводнени с газ" .......Дааа, но няма да сме наводнени а нагАзени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Споко, пич. Европа без газ няма да остане. Виж, че от всякъде се натягат да ни доставят - руснаци, араби, американци... Скоро тук ще сме наводнени с газ. А с инсталирането на собствени енергоизточници, нуждите ни леко полеко ще започнат да намаляват. Тогава доставчиците сами ще почнат да си подбиват цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 11
fon
преди 4 години
Е то Русия и Киев щеше да прегази и Евразийски съюз щеше да прави, пък обедня много и спрямо България та стана пак за смях като по соц време.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EURСпокойно. В района няма да е само американски газа. Вече има и азeрски.https://***.mei.edu/publications/azerbaijani-gas-now-ready-flow-all-way-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Грета Тумберг не се скара на шистаците, че тровят.Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Фюрера,И Третият Райх щеше да идва, и комунизма щеше да идва.... Де ги?Айде да не бъркаме реалност, пропаганда и фантазии. А?Я преброй търсенето, предлагането и НЕОБХОДИМИТЕ танкери.И колко ги има към момента.То е ясно, че по-евтин от американският шистов газ няма.Нали са молекули на свободата!Нищо, че шистаците са до уши в дългове - ние сме за светлото демократично шистово бъдеще!Нали така?Така,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 13
fon
преди 4 години
Американският газ измества руския от Европа и без това чувствително с месециhttps://***.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us2m.htmhttps://***.eia.gov/dnav/ng/NG_MOVE_EXPC_S1_M.htmТа ще може да транзитираме американси газ от Гърция към Украйна и Молдова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
kolq
преди 4 години
За разлика от 2009 година, нов договор ще бъде подписан на условията които диктува Русия. Ако Украйна ще спре газ, това макс ще продължи половин година докато не бъде завършен СВ-2 и ЮП. Отделно има компания Новатек която със радост ще помогне на Газпром да удовлетворят контрактите със втечен газ. От която гледна точка да съм гледал, Газпром е в много добра позиция. Ако ще се съгласят да върнат 3млрд по Стокхолмски съд, тогава Украйна може завинаги да забрави за отстъпка по цената на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
В статията има някои неточности и премълчавания, които превръщат цялостното съдържание в съмнително:1. Капацитетът на всяка тръба от "Рурски поток" по данни на Газпром е 15.75 млрд кубика, а не 15.2. Твърди се, че Украйна била инвестирала в някаква модернизация, докато истината е, че основните тръбопроводи са от съветско време и са в съответното състояние. Не случайно Нафтогаз от години се опитва да продаде дял в тях за да принуди друг (ЕС) да ги модернизира.3. Дори в пикови моменти в последните години транзитът през Украйна не е надхвърлял 90 млрд кубика, като самият внос на Украйна е около 12 млрд. Т.е. чистият транзит през тази съмнителна територия е около 78 млрд кубика, който лесно се покрива от новите 55 млрд на СП-2 и 31 млрд на ТП.4. Украйна разполага с големи газохранилища, но те са разположени максимално на запад, което изключва употребата им в случай, че посоката се обърне (с внос от запад-северозапад), а отделно за да работи цялата тази система, трябва някой да я поддържа с налягане. Т.е. ако транзитът от изток спре всичко това става безполезно.5. Сделката е преди всичко политическа и не зависи по никакъв начин от украинците, тъй както ЮП преди няколко години не зависеше от българите6. ЕС е много по-добре подготвен за газова криза - това да, но е вярно на половина - другата половина е, че Газпром и Русия са много по-добре подготвени, понеже огромната част от газът в газохранилищата е руски(на ГП) а отделно руснаците вече имат значителен изнс на втечен газ, който може да закърпи положението.7. И последно - самият ЕС не желае да се прости с евтиния руски газ. Факт е, че най-големият защитник на СП-2 са Германия, Австрия и Чехия - страни, които дават над 1/3 от БВП на ЕС, а по отношение на промишлеността - вероятно близо половината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Имам чувството, че тая тема се дъвче всяка година и резултатът е винаги един и същ - нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още