fallback

Финландската идея за 4-дневна работна седмица вече е приложена. Ето къде

В редица страни подобен метод вече се прилага и в повечето случаи той бива реализиран успешно, сочи проучване

17:33 | 07.01.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Наскоро избраната за министър-председател на Финландия Сана Марин обяви, че възнамерява да намали броя на работните дни и часове през седмицата в своята страна, с което привлече вниманието на останалия свят, пише Euractiv.

Типичната работна седмица във Финландия скоро може да изглежда така: да се работи по шест часа на ден в продължение на четири дни. В момента хората там обикновено работят по осем часа на ден в продължение на пет работни дни.

Докато изпълняваше длъжността на транспортен министър Марин предложи да намали работната седмица по време на дискусия, проведена във връзка със 120-годишнината от създаването на Финландската социалдемократическа партия през август 2019 г. 

На 10 декември 34-годишната Марин положи клетва като най-младият министър-председател в историята на Финландия, а също и най-младият премиер в света.

„Вярвам, че хората имат правото да разполагат с повече време за семейството, приятелите, лично време и време за култура“, сподели тя.

Ако мярката бъде приложена, финландските работодатели няма да са се окажат първите, които намаляват работното време за служителите си. През последните години няколко компании или администрации избраха по-малки работни седмици без промяна в заплащането.

И много често този метод работи.

„По-ефективни и енергични“ служители

През 2015 г. шведската община Гьотеборг реши, че 80 служители от дом за възрастни хора трябва да работят шест часа без това да навреди на заплащането им.

И резултатите се оказват положителни. Тези служители заявиха, че „работят по-енергично и ефективно“, според доклад, публикуван от местните власти, цитиран от The New York Times.

Съкращаването на работния ден доведе и до това, че съответните служители получават 15% по-малко отпуск по болест.

И за да компенсира по-краткото работно време, общината трябваше да наеме нов персонал. Създадени са седемнадесет нови работни места на стойност около 700 000 евро годишно. Въпреки че това засили местната заетост, тя беше твърде скъпа за общинския съвет, съобщава New York Times. В резултат схемата беше прекратена две години по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още