IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландската идея за 4-дневна работна седмица вече е приложена. Ето къде

В редица страни подобен метод вече се прилага и в повечето случаи той бива реализиран успешно, сочи проучване

17:33 | 07.01.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финландският министър-председател Сана Марин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финландският министър-председател Сана Марин. Снимка: Ройтерс

С по-кратките работни дни печалбите растат

Японският автомобилен производител Toyota също тества шестчасовия работен ден в Гьотеборг, но в по-дългосрочен план.

Техническият център на компанията в града съкрати работния ден на служителите си през 2002 г. По това време са участвали 36 механици.

„Те работеха по осем часа на ден, от 7 до 16 часа, с едночасова почивка. И така не се получи много добре: служителите често бяха стресирани, правеха грешки и времето за чакане на клиентите беше доста дълго“, заяви Мартин Банк, управляващият директор на предприятието, пред The Guardian.

Тогава компанията решава да намали дневното работно време на своите служители, които запазват обаче същата заплата. В резултат на това сервизният център започва да работи от 6:00 ч до 18:00 ч.

А служителите?

"Те се чувстват по-добре", каза Банк. „Те използват машините по-ефективно, което намалява експлоатационните разходи“, добави той. Между 2002 г. и 2015 г. печалбите от предприятието в Гьотеборг са се увеличили с 25%.

По-малко, но по-добра работа

В Швеция някои компании също съкратиха работния ден за своите служители. Например, Rheingans Digital Enabler, германска компания, специализирана в създаването на уебсайтове и цифрови приложения, също съкрати работните дни.

16 служители на компанията вече работят само пет часа на ден. В замяна те са се съгласили да не проверяват електронната си поща повече от два пъти на ден, да не използват социалните мрежи и да избягват неофициалните дискусии.

С други думи идеята е да се работи по-малко, но по-добре.

Миналия август японското подразделение на американския компютърен гигант Microsoft също искаше да намали работното време на служителите си, но чрез преминаване към четиридневна седмица.

Дните на 2300 служители бяха оптимизирани чрез въвеждане например на по-кратки срещи. И отново – ефективността на служителите нараства: средната им производителност се покачва с 40% за месец!

А във Франция? Няколко компании вече приложиха четиридневната работна седмица и идеята за този допълнителен ден за почивка се хареса на 60% от анкетираните в проучване, публикувано от консултантската фирма за човешки ресурси ADP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
А финланката ми е много симпатична, но не е тя най младият министър председател а Себастян Курц, който на 31 години вече беше избран за канцлер на Австрия, много е хубаво да се дава шанс на младите да управляват така както те харесват, това е прогресивно, а не като при нас, следват грозни думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Тия пък откриха топлата вода, аз от 25 години съм на не повече от 4 часов работен ден, само доо обяд, следобяд си почивам и се отдавам на хобитата си, които са многобройни. Съгласен съм че по краткото работно време е мотивиращо, и по-ефективно, но ми се струва, че едва ли може да бъде приложено масово, може би за творчески професии, умствен труд, висококвалифицирани професии наистина е разумно да се стимулират служителите по този начин. Далече назад в младоста ми , в първите години като наемен работник, наистина изпитвах досада в карая на работния ден и броях часовете и минутите до финалния звънец. Сега е различно. Още Рокфелер някога е казал: Човек който работи по цял ден, няма време да изкарва пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Финландците все измислят щурави идеи. Първо универсален базов доход пробваха, сега и това. Да вземат пример от Франция и Гърция, където даваха привилегии на работниците (повечето за сметка на бизнеса), а накрая затънаха в дългове до уши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Shadow1
преди 4 години
Хм, странно ми звучи, пише че резултатите от експериментите са по-скоро положителни като се увеличава производителността на труда. Скептичен съм засега, смятам че икономимата ще пострада ако се въведе такова нещо, а и без това ЕС е претрупал бизнеса с изисквания и бюрокрация, не виждам как ще остане изобщо някакво производство тук ако намалим работното време с 40% или колкото се пада там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
LuckyYou
преди 4 години
Финландия минава на 4 дневна работна седмица, а наще искат 300 часа извънреден труд! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Нашите управници, бизнесмени и синдикати искат да вдигнат работния ден на 9 часа, без това да се отрази на заплащането. Честно казано предпочитам финландката да ми е министър-председател... Някак ми е по-симпатична....https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/izvynredniiat-trud-da-se-uvelichi-ot-150-na-300-chasa-iskat-rabotodateli-296190/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 4 години
в повечето места дето съм бачкал изкарваш седмичната ти надница за ден, другите са администрация, шеф, държава.... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
ха ха ... демек ще улеснят работата на две места за по 6 часа , за да си дойдат надниците нормално , както си му е редът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още