IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водородният преход на Германия се нуждае от поне 70 млрд. долара инвестиции

„Водородната стратегия“ на федералните провинции в Северна Германия предвижда начален производствен капацитет от 500MW, който до 2030 г. трябва да достигне 5GW

22:31 | 28.01.20 г. 29
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

В същото време германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че страната може да използва природния газ като средство за по-бърз преход и ще бъде разработена газопреносна мрежа за зелен водород, който да замени ядрената енергия и въглищните централи, пише Energy Reporters. 

В момента въглищата са отговорни за приблизително една трета от произведената електроенергия в Германия и повече от половината от тези количества са генерирани чрез изгарянето на лигнитни и кафяви въглища, най-силно замърсяващите от всички изкопаеми твърди горива. Германия е най-големият производител на лигнитни въглища в света.

„Опазването на климата и конкурентоспособността не си противоречат“, заяви Алтмайер по време на конференция.

Очаква се през това тримесечие Германия да стартира реализацията на своята национална водородна стратегия, която ще бъде ключова за производителите на стомана, едни от най-големите замърсители.

„Важно е да разполагаме с идея за това как може да се извърши енергийният преход, независимо от икономическата ситуация“, посочи Алтмайер, добавяйки: „Това е като сърдечна операция“.

Германските енергийни потребители трябва да плащат приблизително 25 млрд. евро годишно като допълнителни такси за зелена енергия, за да финансират прехода към вятърна и слънчева енергия.

Германия може да се „похвали“ с едни от най-високите цени на електроенергията за домакинствата в Европа. Миналата седмица германското правителство обеща 40 млрд. евро помощ за засегнатите индустрии и райони от прекратяването на дейността на въглищните централи.

Изгарянето на въглища за производство на електроенергия трябва да приключи до 2038 г., но Алтмайер заяви, че замяната на въглищата може да бъде ускорена, като се очаква да бъдат проведени допълнителни прегледи на политиките и резултатите през 2026 г. и 2029 г.

Райнер Блащек, който ръководи германското звено на стоманодобивната компания ArcelorMittal, най-големия производител на стомана в света с годишно производство от 92,5 млн. тона суров продукт, заяви, че вече се провеждат тестове за намаляване на емисиите на парникови газове при доменните пещи на дружеството във Франция, Белгия и Германия.

Тестовете включват улавяне на газ и използването на бактерии за производство на зелен етанол.

Блащек добави, че за производството на водород, който да бъде основен енергиен източник, ще е необходим огромен мащаб на процеса на електролиза

Очаква се цената на водорода да намалее с до 50% до 2030 г., сочи доклад на лобистка група, представен на Световния икономически форум в Давос.

„Чистото енергийно бъдеще с водород вече е по-близо, отколкото си мислим, защото индустрията работи усилено за справянето с ключови технологични предизвикателства“, споделя Беноа Потие от Air Liquide, френски доставчик на индустриални газове.

Разгръщането на водородна мрежа ще изисква държавна подкрепа и около 70 млрд. долара инвестиции до 2030 г., според изчисления на консултантската компания McKinsey.

„Въпреки че това число е внушително, то представлява по-малко от 5% от годишните глобални разходи за енергия“, се посочва още в доклада.

За сравнение, добавят от McKinsey, енергията, генерирана от възобновяеми източници в Германия, възлиза приблизително на 30 млрд. долара за 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Именно - а откъде ще се взема тази много-много евтина енергия на входа? Наясно ли си тоя "убиец" колко е труден и за транспорт и за съхранение и колко взривоопасен е? Или ще горим петрол скришом, за да произвеждаме много-много евтина енергия, та от нея да правим прекрасният и чист, макар опасен водород?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 4 години
Водорода е всемирния убиец на петрола за това няма спор, обаче при положение че кпд-то на електролизата е около 60 % ще трябва много-много евтина енергия на входа . Не трябва да се подценява разбира се синергичния ефект от водорода като основно гориво за икономиката - това мисля че е и целта на упражнението и дано се получи защото на никой не му се дишат пушеци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
не искаш ама да ти драсна , дето се вика да ти уважа поста ... :))) ... несъвършенство на мрежата , грешки на разстежа , неочаквани резултати ... един куп епитети ... :))) ... ефекта от непостояннството на слънцето и вятъра е очевиден , особено в мащаб вече ... това не е нещо дето да не се знае или да не се взима под внимание ... факт , получават се такива моменти . мегабатериите са едното решение и са толкова добри , че благодарение на тях закриват чат-пат и газови пикери . та не си съвсем прав , че не спират газта ... :))) ... мегабатери могат да обират до някакво ниво луфтове , но не в мащаб който могат газовите централи . на този етап е така . водородът е такова решение , за обиране на големи луфтове , а и за основа на индустрия . първоначално ще мешат газ с водород . има безопасно ниво за настоящите газови мрежи и уреди при крайни потребители . как ще ценообразуват не знам . виж с водородните клетки вече съвсем ще утече значението на газта и нафтата ...аз от друго се впечатлих , слагат фокус на металургията . е те това вече ще пробив , да заменят въглищата с водород ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Интересно. И що не спират газа ами спират парковете?! Питам и отговор не искам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
НЕ само политиците, Импе, не само...Само кухия видински магнал мое захрани половин България. А да не говорим, че има и други из тоя форум. Е, не могат да го стигнат по тъпотия, но все пак мое се изкара много от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
ветър и слънце бре баце , нишката ли изгуби ... ?!? ... има дни когато нема какво да го правят вече и спират паркове ... :))) ... тука се хилихте като писах за отрицателната цена на енергия в немско ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
А откъде енергия за електролиза, Зелков? Тимерманс ли ще я произвежда? Ако някой измисли метод да превръща иди0тщината в електроенергия, политиците ще станат безценни съкровища !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
импе , четеш ли какво става по европата ... една блага дума нема за газовият гигант и тръбите му ... некакви други компании се споменават ... :))) ... само да добавя , че японци , немци и хамериканци си разработват турбини за работа на водород ... известно време ще се туткат със стоманените елементи и водородът под налягане , ама и там ще му намерят цаката ... а ти тука ни рисуваш светло бъдеще на петрола и газта ... :))) ... да не правиш некакви тънки сметки да ни набуташ твои нефтени акции на далавера , а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още