IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българка в Мадрид: "Ще устоя" стана новият химн на Испания

Страната е най-тежко засегната от пандемията от коронавирус в Европа

08:14 | 08.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Рисковите групи, както навсякъде, са възрастните хора, пациентите с отслабена имунна система, бременни жени и пациенти със съпътстващи заболявания като диабет, хипертония и белодробни заболявания.

„Заразени има от всички възрастови групи. Специалисти по инфекциозни заболявания казват, че около 30% прекарват заболяването без симптоми, друга част от населението, най-вече младите хора, го преживяват като по-лек или по-тежък грип. Сред починалите повече от 80% са възрастни хора над 60 г.,но има данни за случаи на 17-годишни младежи и бременни жени”, разказва българката.

Пандемията е изпитание и за фармацевтите като Петя, но тя споделя: “Моят ден започва с усмивка. Стремя се и така да завърши, което не винаги е лесна задача след часове изтощителна работа. Приемаме повече поръчки от обикновено и правим безброй консултации. Обслужваме пациенти на място, по телефона и по домовете, ако са от рискова група. Освен лекарства, даваме здравни съвети - как да се използват правилно маските, ръкавиците и дезинфектиращите гелове, как и колко време да се мият ръцете, включително и какви грижи да се полагат за психичното здраве по време на карантина, което е също толкова важно, колкото и физическото“.

В Испания проблемът с недостига на дезинфектанти започва да се разрешава, тъй като голям брой фармацевтични предприятия са пренасочили производството си за две-три седмици и доставките са се възстановили. Проблемът с липсата на маски обаче продължава да стои на дневен ред не само в Мадрид, но и в цяла Испания, както и в други страни.

„На този етап използването на маски в Испания не е задължително. Световната здравна организация не препоръчва носенето на защитни маски от здрави лица и препоръчва обикновени хирургични маски на болни лица, за да предпазват останалото население от заразяване, и маски с филтър FPP2 или FPP3 на лица, които са контактни с болни. До този момент Испания спазва препоръките на СЗО. През последната седмица обаче започнаха да се публикуват проучвания, в които се демонстрира, че защитата с маски на цялото население намалява значително броя на заразените и починалите и правителството започна да обсъжда възможността за всеобщо използване. Разбира се, първо трябва да се осигури снабдяване”, казва Петя Иванова.

В същото време има други предпазни мерки, които хората могат да вземат, като спазването на дистанция от 1,5-2 м, често и щателно миене на ръце с вода и сапун в продължение на 40-60 секунди, да не докосват устата, очите и носа, освен ако ръцете не са току-що измити, дезинфекция на продуктите от супермаркета с хлор-съдържащи препарати, миене на ръцете преди, по време на и след готвене.

Защо Испания се оказа най-засегната в Европа от пандемията? „ Испания, заедно с Италия и САЩ, са една от страните с най-силно развит туризъм. Потокът на хора, които влизат и излизат от страната, е огромен. От друга страна, провинция Мадрид е една от най-засегнатите, защото е една от най-населените. Всеобщото мнение е, че властите реагираха късно и не спряха редица обществени събития. Ще се огранича само с един пример - на манифестацията на 8 март по случай Международния ден на жената участваха 120 хил. души само в Мадрид. И това е събитие, което се организира във всички автономни области на Испания“, казва Петя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Как стои въпросът, че епидемията в Европа започна от 19 февруари, когато се проведе мач между отбори на Испания и Италия в Северна Италия - на стадиона Аталанта? Твърде показателно е най-голямото поразяване точна на двете държави и то в тези региони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още